Художник от Добрич в надпревара за престижна европейска награда
Художник от Добрич в надпревара за престижна европейска награда / снимка: Личен архив

Младият художник от Добрич Самуил Стоянов е сред номинираните за Награда за съвременно изкуство БАЗА, която ежегодно се раздава в 10 европейски страни и се приема за едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация.

 

Наградените с БАЗА получават възможност за образование, изследване и професионална реализация. Конкурсът е отворен за творци до 35 години, работещи във всички медии на съвременното изкуство. Победителят получава стипендия и шестседмичен престой в интернационално студио (International Studio and Curatorial Program (ISCP)) в Ню Йорк през периода октомври 2008 – май 2009 и самостоятелна изложба през 2009 г. в галерията на Института за съвременно изкуство в София.

 

Самуил Стоянов е завършил Художествената гимназия в Пловдив, а след това специалност "Керамика" в Художествената академия в София. Участва активно в групови акции и изложби, излага и самостоятелно живопис, керамика, инсталации.

 

Последното участие на Самуил е в тазгодишната инициатива Арт Позитив на сдружение "Изкуство днес". Тя се провежда за пети път и представя съвременно изкуство от автори, които са родени, учили, живеят или творят в Пловдив. Темата на Арт Позитив 2009 е „СЛАДКО” – по идея на Севдалина Кочевска. Добричкият художник изписа думата "сладко" с 350 килограма сол на пода в Баня Старинна в Пловдив.

 

Други новини от Добрич