„Хайдушки записки" е поредица от кратки видеа, открехващи вратата към правенето на сложна, историческа продукция днес, от един нестандартен екип, сам по себе си - чета. Те са разказ за предизвикателствата в автентичното пресъздаване на епохата, които разтърсват и до днес сърцата на българите.

Вторият мейкинг от поредицата, разкриваща тайни от щаба на филма „Воевода", „Хайдушки записки" 2, кани зрителите в изключително интересна и слабо позната за българската аудитория територия - тренировъчно-репетиционния лагер на актьорите. През какво трябва да премине съвременния човек, свикнал с удобствата и иновациите, за да влезе в кожата на вехт хайдутин, ни разкриват специалистите, подготвили актьорите от четата.

Любопитно е, че повечето треньори в лагера са първо привлечени като актьори във филма. И докато тези интруктори преподават всяка сутрин на актьорите от четата хватките от борба, езда и стрелба, следобедите са посветени на актьорски занимания, през които професионалните актьори, подпомагани от специалиста по актьорско майсторство Цвета Балийска „връщат жеста" на спортистите и им помагат със специфични актьорски упражнения да навлезнат в тяхното изкуство. Този обмен изгражда братство, което трае повече от дължината на снимките на един филм.