Графичен художник в югозападния американски щат Ню Мексико използва комикс, за да разкаже история за еднополовата любов и идентичност в индиански резерват, разказва Voice of America (VOA).

Местната художничка Кармен Селам казва, че нейният комикс „Rezbians“ е лична история за любовта и идентичността. Заглавието е дума, която се използва за описание на лесбийките в индианските резервати.

„Това е нещо като възстановяване на този термин. Определено е нещо, което се използва в общностите, които съм чувал. Така че просто исках да го направя нещо положително и също нещо, което използваме в собственото си пространство. И така, „Rezbians“ е до голяма степен моя собствена представа за тези взаимоотношения и нещо, което исках да покажа, просто да хвърля в света“, споделя Кармен Селам.

Селам, която е Якама и Команч, се надява нейната история да засили представянето на еднополовата любов сред местните общности, което според нея е липсвало в медиите, с които е израснала.

Книгата идва от артистичната резиденция на Selam в Risolana, обществено печатарско студио в Южната долина на Албакърки. Съоснователят на Risolana Майкъл Лоренцо Лопес казва, че организацията има за цел да помогне на артистите да разширят своята креативност.

„И виждам това, което направи Кармен, като наистина добра основа за Кармен, ако иска, да създаде по-голяма книга, която е по-задълбочена, или дори да създаде филм. Не знам как би изглеждало това, но мисля, че се мисли и за изграждането на разказ и възможността хората да видят своя разказ в ръцете си е супер мощна“, споделя Майкъл Лоренцо Лопес.

Таня Тайлър е родом от Дине, която отива на представянето на книгата, за да подкрепи разказването на истории за индианските жени.

„Не само защото е индианско изкуство, но и защото представлява преживяване на два духа, някой от LGBTQ сферата“, казва тя.

Селам споделя, че работи, за да вдъхнови хора от други маргинализирани групи да разберат своите истории, да разкажат собствените си истории и да възвърнат своята идентичност.
Voice of America (VOA)