Гиньо Ганев прие омбудсманa по затворите на Англия и Уелс
Гиньо Ганев прие омбудсманa по затворите на Англия и Уелс / netinfo

Общественият защитник Гиньо Ганев прие Стивън Шоу - омбудсман по затворите и пробационните служби на Англия и Уелс. Шоу е в България по повод приключването на проекта на Европейския съюз в рамките на програма ФАР – „Укрепване на пенитенциарната система в България”.

На срещата присъстваха Кевин Бари – директор в Министерството на правосъдието на Великобритания, Греъм Джонсън – туининг съветник на Министерството на правосъдието на Република България, и Петър Василев – директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”.

Гиньо Ганев запозна британските представители с хода на инспекциите, които българската институция на омбудсмана прави в затворите и поправителните домове в цялата страна. Посочени бяха някои основни проблеми в българската пенитенциарна система, като например пренаселеността, лошите условия за работа на затворната администрация, законовите неуредици, свързани с медицинското обслужване на лишените от свобода и др.

От своя страна Стивън Шоу представи методологията, по която работи специализираната омбудсманска институция по затворите и пробацията в Англия и Уелс. Обсъдени бяха конкретни примери, свързани с гарантирането на правата на лишените от свобода в затвори с режим на максимална сигурност и в изолационни помещения и други. Отчетена бе и необходимостта от засилване на сътрудничеството между двете институции.