Гауденц Руф с отличие за развитието на българското изкуство
Гауденц Руф с отличие за развитието на българското изкуство / БГНЕС, архив

Бившият швейцарски посланик Гауденц Руф ще бъде удостоен с най-високото отличие, което държавата дава за заслуги в сферата на науката, културата и образованието.

Отличието му е за подпомогане на съвременното изкуство на България.

Руф смята, че изкуството отразява обществените промени или по-точно казано, че трябва да ги отразява.


Швейцарското Посолство в българската столица София е било след политическите промени от 1989г. място за среща на хора на изкуството. Гауденц Руф, който е бил посланик на Швейцария в София от 1995 до 2000г., е използвал своята резиденция за представяне на многобройни изложби.

Преди всичко той е използвал значимостта на своята роля за да конфронтира, да срещне тогавашното развитие на страната със съвременното, „ново" българско изкуство.

Руф е прозрял, че „ако кани един творец, идват само негови колеги, ако кани посланикът - идват всички". Руф е показал същевременно истински усет по отношение на изкуството. Представеният от него Недко Солаков /1957г./ спада към съвременните български творци, които днес налагат профила на това изкуство. Неколкократното участие на Солаков на Бианалето във Венеция доказва това.

След приключване на дипломатическата си кариера през 2005 г. Руф засилва ангажимента си в полза на новото българско изкуство. Тъй като той не открива в тази страна на болезнени трансформационни процеси истинско, частно меценатство и тъй като си представя подпомагането на изкуството като „нещо отвъд клиентилизма" Руф създава по швейцарски модел награда за изкуство, за която всеки може да кандидатства. Тази награда обаче се дава от високо квалифицирано, независимо, международно жури. По този начин Руф въвежда за пръв път в България награда за изкуство от този вид.

Присъдената за пръв път награда «Gaudenz B. Ruf Award for New Bulgarian Art» стимулира цялата културна общност. Възможността да представиш собственото си творение пред компетентно жури мотивира стотици да участват.

Но Руф предизвиква по свой начин българските творци. Докато в началото наградата е била предназначена и запазена само за творци, живеещи в България, по-късно и български творци, живеещи в чужбина, са допуснати да участват. Чрез подпомагането Руф провокира едно плодотворно състезание и обмен между „местните" и донякъде отличаващи се със самочувствие „чужденци", живеещи в чужбина.

За своите заслуги Руф ще бъде награден на 12 септември 2013 г. с Ордена „Св.св. Кирил и Методи" - Първа степен.

Орденът ще бъде връчен в Берн от българския Посланик в Швейцария, Меглена Плугчиева.