Философията “Вързани обувки”
Философията “Вързани обувки” / netinfo
Автор: philosophy, блогър в Log.bg

Как главоломно са се втурнали всички да стигнат на време незнайно къде. Забързани и запъхтени и толкова угрижени, че често позабравили да зърнат своя образ в свойто огледало. Замислени по своите проблеми, болести, депресии, сякаш толкова големи, че ще надживеят тленните останки. Сякаш по-добре е да оставят някой като тях да се бута, и да тича, и да бърза още по-забравил своя образ в свойто огледало, вместо някоя фиданка във гората – да стои спокойна, да си растне стройна и полезна да е след смъртта. Те, забързаните, нямат време друго да измислят, с което да оставят полезност на земята.

Отдавна са се свършили полезните! От тези никой няма да се прероди в Аристотел. Мъдростта им стига, за да разгадаят философията “вързани обувки” – колкото по-здраво си завързал връзките на своите обувки, толкова по-бързо ще стигнеш незнайно къде.

Е, останали са все пак хора важни, носещи чертите на онези древните жени-царици. Олимпиади има, колкото поискаш, които за да бъде чедото им по-добре, ще легнат с всеки бог и с всяка змия. Намира се, разбира се, по някой Филип, който да отглежда народените деца. А останалата маса може да се назове и Нектанеб – измамниците, разбирачите, ненаучили най-дребните уроци, но захванали да зяпат по звездите. Разликата е, че възникналите трудности решават с кана вино и парчета ябълки, не с леген с хартиени кораби. Различно е и с народените деца, че даже и да кръстят някое от тях Алекс, на покойния му дядо Александър, то нито ще е силно като лъв, нито ще е умно като Македонски. То ще бъде част от племе, завързало обувките си здраво и тръгнало да бърза незнайно накъде. И като че ли спокойно, че няма как да срещне пътьом Аристотел, да вземе да му обяснява мъдрост непонятна, различна от познатата му “вързани обувки”.

Но нека да са здрави Нектанеб, и Олимпиада, и Филип, че и Алекс! Нека да са здрави, че да има кой да прави, кой да ражда и кой да отглежда челядта... Вярно, няма Аристотел, ама колко векове сме съществували без него?! Добре, че философията му до днес е оцеляла, защото личността му няма как да се роди.

(бел.ред.) Според мита за Александър Велики Олимпиада е негова майка, Нектанеб е измамникът, от който тя забременява, Филип е този, който отглежда Александър. Аристотел преподавал на Александър по молба на Филип.