ЕПУ е домакин на Първия международен студентски фестивал в Перник
ЕПУ е домакин на Първия международен студентски фестивал в Перник / снимка: БГНЕС

Европейският политехнически университет (ЕПУ) в Перник е домакини на Първия международен студентски фестивал „Green Light". Студентският съвет и ръководството на ВУЗ-а са организатори на младежкия форум, а идеята за провеждането му е свързана с представянето на нова платформа за изява на младите хора от България и целия свят.

Официалната церемония по откриването на събитието бе от 19 часа на сцената пред общинската сграда. Водещи на вечерта са младите актьори Луиза Григорова и Явор Бахаров, а след официалната церемония по откриването ще има светлинно лазерно шоу. От 20 часа на площад „Кракра" пък започва концертът в подкрепа на Перник, организиран от екипа на Слави Трифонов и подпомогнат от президента на ФК „Миньор" Никифор Вангелов.

На 9 юни студентският фестивал продължава с втора научна конференция „Образование, наука, иновации" - ESI 2012. Нейната цел е да събере учени, представители на водещи компании, работещи в научни и бизнес организации и студенти да споделят опит и резултати от своите изследвания във всички сфери на образованието, науката и иновациите и да обсъдят практическите предизвикателства при вземане на модерни решения.

В 9 часа в Двореца на културата ще бъде открита изложба на млади димпломанти. Час по-късно, в 10.00 стартират спортни събития с участието на студенти на Стадиона на мира и в спортна зала „Борис Гюдеров". В 17 часа на историческата крепост „Кракра" започва вечерно парти „Green light" за студентите. Партито официално ще открие бийтбоксър N:1 в Европа - Скилър, а Проект „Българи" с великата българска народна певица Янка Рупкина, поп звездите Графа, Бобо и Печенката, поп дивата Белослава и новата сензация Рут Колева ще са гвоздеят на програмата, която ще продължи и след полунощ под звуците на диджеите Skill, Selector Stilyian, Soulmate, Dj Utkan, DJ Dancing Angel, DJ Ilko и анимирано светлинно шоу.

В последния ден от „Green light" Европейският политехнически университет ще празнува втория си рожден ден с голямо диджей парти и 3D Мапинг, който ще се експонира върху сградата на Двореца на културата в Перник от младите дизайнери от МП-Студио.

В рамките на тридневния фестивал ще се проведе изложба на млади автори в централната зала на Двореца на културата, която ще бъде закрита следобед на 10 юни с благотворителен аукцион. Официален гост ще бъде министърът на културата Вежди Рашидов.