„Екопак” награди победителите в конкурса “Вкъщи събираме разделно!”
„Екопак” награди победителите в конкурса “Вкъщи събираме разделно!” / снимки: Екопак / Децата от детска градина № 1 в Димитровград

Повече от 150 проекта участваха в конкурса за най-атрактивен кът за разделно събиране на отпадъци от опаковки у дома „Вкъщи събираме разделно!”. Той бе организиран от водещата организация за оползотворяване „Екопак” и е част от кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!”.

В надпреварата взеха участие семейства от 21 общини, които в снимки показаха как лесно, практично и удобно разделят опаковките от хартия, пластмаса, метал и стъкло в своето домакинство. Те се състезаваха за домашен контейнер за разделно събиране с три отделения – за хартия, за пластмаса и метал и за стъкло.

Журито се затрудни в избора на един единствен проект и реши да награди 60 семейства, проявили изключителна изобретателност и въображение при оформянето на домашния кът за разделно събиране. Сред критериите за оценка бяха още функционалното и естетическо оформление на пространството, както и използването на рециклирани предмети или повторната употреба на стари вещи.

Най-активни в надпреварата бяха семейства от Видин, Варна, Враца, Монтана, Добрич, Плевен и Велико Търново, като сред участниците има и цели класове и групи от детски градини. Както те сами ни пишат – „защото това е нашето второ семейство”. Сред най-интересните кътове са „Адам, Ева и Земята”, Мечо Пух и „Коледна приказка”, а сред най-практичните – кухненски шкаф, приютил разделените опаковки вместо вграден хладилник и различни варианти на „къщичка за трите вида опаковки в синьо, жълто и зелено”.

Как да създадете своя домашен кът за разделно събиране?

Необходими са ви малко пространство, три цветни чувала, кофи, кутии, кашони или други съдове за отпадъците и достатъчно въображение, за да превърнете това кътче у дома в красиво, функционално и удобно място за разделно събиране на опаковки. За начало отделете малко допълнително пространство близо до кофата за битова смет или на терасата. Изберете удобни „съдове” за разделно събраните опаковки – те трябва да са достатъчно обемни, за да не се налага да ги изхвърляте ежедневно. Придайте на мястото завършен вид, като го оформите с подходяща украса, живи растения или цветна схема на опаковките, които можете да изхвърляте и тези, които не бива да попадат в синия, жълтия и зеления контейнер.