Екип на омбудсмана проверява затворите в страната
Екип на омбудсмана проверява затворите в страната / netinfo

Експертен екип на институцията на омбудсмана започна проверки за спазването на човешките права в пенитенциарните заведения - затвори, затворнически общежития и поправителни домове у нас.

Първата проверка на институцията на омбудсмана беше в затвора в Пазарджик. Тя е част от изпълнението на подписания в началото на миналата година Протокол за взаимодействие между министъра на правосъдието Георги Петканов и омбудсмана Гиньо Ганев.

Експертите са установили пренаселеност и недостатъчно финансиране в затвора в Пазарджик – там са настанени 876 затворници, при капацитет 350 – 400. Материалната база на затвора не е ремонтирана изцяло от създаването на заведението през 1934 година, изпълняваните ремонти са частични – за миналата година за текущи ремонтни работи са отпуснати едва 2800 лева.

След двудневната инспекция на затвора в Пазарджик програмата ще продължи с проверки в Централния затвор в София, затворите в Стара Загора и в Сливен, ще бъде извършена проверка и в дома за малолетни в Бойчиновци. След проверките институцията ще изготви доклад с препоръки към съответните органи.