Довършват разкопките на Южната крепостна стена на Дръстър
Довършват разкопките на Южната крепостна стена на Дръстър / снимка: Светлана Петрова

През това лято се очаква да завършат планираните разкопки на Южната крепостна стена в средновековен Дръстър, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Силистра Иван Бъчваров. Археолозите се надяват да открият втората петоъгълна кула от голямата градска порта на фортификацията.

Вече е започнала подготовката на терена. Работници премахват еднометровия съвременен пласт. В началото на август ще започнат активните проучвания. 
Южната крепостна стена е паметник в границите на Националния архитектурно-археологически резерват „Доросторум-Дръстър- Силистра". Намира се в центъра на съвременния град. Преди две години при спасителни разкопки заради строителен обект бе открита централната порта на средновековен Дръстър. Учените определят Южната крепостна стена, датирана от Късната античност и Средновековието, като мощно военно-отбранително съоръжение без аналог. Подобна фортификация е открита само в Палестина. Основата е широка 2,5 метра. По протежение на стената на 12 метра има изградени триъгълни и петоъгълни кули.

Обектът е учебна база за студентите от  Държавния университет в град Тараклия в Молдова. Група от 15 студенти-етнически българи и техният преподавател проф. Николай Русев,  който е ръководител на Висшата антропологическа школа в Кишинев, ще работят на  разкопките тази година. 

От общината планират разкритите части от Южната крепостна стена да бъдат консервирани, експонирани и адаптирани към градската среда.