Домашното врабче изчезва
Домашното врабче изчезва / sxc.hu
Домашното врабче изчезва
68917
Домашното врабче изчезва
  • Домашното врабче изчезва

Популацията на домашното врабче е намаляла с 50% за последните девет години. Това показват резултатите от националното проучване на широко разпространените видове птици, което се провежда ежегодно от Българското дружество за защита на птиците. Сред основните заплахи за оцеляването на птиците в земеделските земи, са използването на пестициди, премахването на дървета и храсти и разораването на тревни площи.

Общо 59 птици, които обитават земеделска земя, гори и градска среда, са включени в изследването на Българското дружество за защита на птиците. Изследването сочи, че 30% от птиците намаляват, 10 на сто са в стабилно състояние, а едва при 7% от всички 59 вида се забелязва ръст.

„В рамките на тези девет години популацията на домашното врабче е намаляла с над 50 процента, щиглецът - с над 60 процента, а един вид, който е и с икономическо значение като ловен обект - пъдпъдъкът - също намалява с над 64 процента",обясни д-р Николай Петков, експерт в дружеството повече за изчезващите видове птици у нас.

Промените в местообитанията с премахването на храстите, които са важни и за почивка, и за гнездене на някои от видовете оказват влияние върху намаляването на популацията на едни от най-емблематичните птици, категоричен е д-р Петков.

Експертите призовават за по-широко популяризиране и прилагане на агроекологичните мерки в земите с висока природна стойност, заложени в програмата за развитие на селските райони на Министерството на земеделието и храните.