Доброволци раздават анти-стрес хапчета на водачи за толерантно шофиране
Доброволци раздават анти-стрес хапчета на водачи за толерантно шофиране / DarikNews.bg

Доброволци раздават „10 божи заповеди“ и анти-стрес хапчета на водачи за толерантно шофиране.

Това става по време на стартиралата традиционна кампания на Институт за изследвания, образование и развитие „Отворена младеж” и Сдружение „Шофирай отговорно и толерантно” в партньорство с Министерството на вътрешните работи, Главна дирекция „Национална полиция”. Началото бе дадена днес в Смолян.

Раздаваха антистрес топки на изрядните водачи по пътя Шумен - Русе

„Целта на кампанията е да намалим агресията по пътищата и да увеличим толерантността. Смятаме, че има смисъл. Избираме си обикновено период преди големи празници или преди активен летен сезон. Тогава трафикът се засилва и благодарение на тези акции можем да стигнем до максимален брой хора да раздадем нашите послания, да ги убедим че агресията, скоростта, шофиране в нетрезво състояние или под влияние на наркотици може да коства много животи“, коментира Милен Василев - сътрудник в „Отворена младеж“.

Доброволци раздават антистрес хапчета на водачи за толерантно шофиране
netinfo

Доброволци раздават антистрес хапчета на водачи за толерантно шофиране
netinfo

„Раздаваме на шофьорите дипляна с 10 божи заповеди за отговорно и толерантно шофиране. Ако не свършат работа тези заповеди и на човек му е писнало, им подаряваме и анти-стрес хапче, върху което човек може да си изкара агресията, а не върху педала на газта. Смятаме, че толерантността е заразна и ако днес двама-трима ти дадат път, ти ще дадеш на други, така като една верижна реакция можем да направим нашите пътища безопасни“, споделя още той.

През 2014 г. 3821 са били проверени МПС  при провелата се акция, като са били констатирани 408 нарушения, за които са били съставени 116 акта и 261 фиша. Преобладаващи нарушения били за нередовни документи, невключени светлини не поставени колани и др.

Доброволци раздават антистрес хапчета на водачи за толерантно шофиране
netinfo

През последните години един от основните проблеми е пътната безопасност, категоричен бе директорът на ОД на МВР-Смолян главен комисар Николай Димов. „Годишно около 600 човека загиват, над 10 000 е броят на ранените като голяма част от тях трайно инвалидизирани.

Област Смолян не е изключение от тази черна статистика. 2014 и 2015 г. имаме по  осем загинали в цялата област и аз съм много доволен че от нашата дирекция стартира тази кампания“, коментира главен комисар Димов.