/ iStock/Getty Images
На 4 април отбелязваме Световния ден на бездомните животни. От години на тази дата се провеждат различни мероприятия в различни държави, с цел да се насочи общественото внимание към огромния брой бездомни животни по цял свят.

Денят се отбелязва за първи път в Холандия през 2010 година. По този начин хората се призовават да покажат съпричастност и подкрепа на живеещите на улицата котки и кучета. Целта е да се напомни, че е наша отговорността броят на бездомните животинки да намалява.

Приют в Горни Богров
DarikNews

Жертва на човешката безотговорност стават най-често кучетата и котките, които редовно биват изоставяни, малтретирани и бити. У нас има Закон за защита на животните, а насилието срещу тях е инкриминирано и в Наказателния кодекс. Световната здравна организация препоръчва кастрацията като една от най-ефективните стъпки за намаляване броя на уличните кучета и котки. 

Приют в Горни Богров
DarikNews

Парите в тазгодишния бюджет на София за бездомните кучета са увеличени. Ще бъдат вдигнати заплатите на ветеринарите и персонала. Ремонтира се клиниката за болни животни в столичния квартал  "Връбница", а общинската администрация обещава по-добра грижа за уличните четириноги.

След тежка управленска криза: „Екоравновесие“ е с нов директор

Много важно е собствениците на домашни любимци да ги кастрират, а не да ги изхвърлят на улицата. Могат да го направят безплатно в клиниката във "Връбница". Предстои и кампания за кастрация на дворните кучета, които обитават периферията на столицата. Екипи на общинското дружество "Екоравновесие" могат да вземат кучето, да му бъде направена кастрация и отново да го върнат на собствениците му, предаде БНР.

Приют в Горни Богров
DarikNews

Същевременно доброволци и неправителствени организации не спират да критикуват условията в клиниката във "Връбница", като твърдят, че тя погубва кучетата.

За 30 болни кучета се грижат в общинската клиника във "Връбница", където се извършват и безплатни кастрации на домашни любимци. Заместник- кметът по финанси Иван Василев уверява, че в бюджета на София за тази година са предвидени повече средства за грижа за бездомните кучета, а в клиниката тече ремонт.

Има ръст в бюджета на "Екоравновесие" – за 2024 г. той е в размер на 4 300 000 лева, като 800 000 лева ще отидат директно за подобряване на условията в клиниката и приюта, заявява заместник-кметът по финансите в Столичната община.

Димитър Димитров, временно изпълняващ длъжността на предприятието "Екоравновесие", е заварил 1400 лева заплата на лекари с дългогодишна практика, "изключително занемарена" материална база, "която 20 години не е пипана", както и "счупена комуникация" с гражданите и доброволците. "Подобряваме условията", настоя той като нарече проблема "неглижиран години наред".

Приют в Горни Богров
DarikNews

"Екоравновесие" прибира агресивните кучета от улиците, кастрира ги, храни ги. Събират се и всички трупове на животни от улиците на столицата – гълъби, котки, кучета и коне, уточнява и.д. директор на дружеството.

Общинското предприятие "Екоравновесие" се грижи за 3 приюта – в Горни Богров, Сеславци и Слатина, в които са настанени около 1500 кучета. Бройките осиновявания за чужбина обаче са паднали драстично, отчитат от предприятието. Всеки ден има по 5 нови кучета на улицата – за тях или се подават сигнали, или ги оставят директно в кашон пред приютите.

Приют в Горни Богров
DarikNews

Капацитетът на приютите е пълен. В периферните райони на София, където имат къщи, броят на четириногите е по-голям. Изпълняващият длъжността директор Димитър Димитров ми показва ремонта във ветеринарната клиника. Обновява се всичко – клетките за четириногите, санитарните помещения и стаите за персонала.

Заместник-кметът Иван Василев призовава гражданският сектор да бъде по-активен и всички със специално отношение към тази тема, които могат да предложат решения, да се включат в конкурса за нов директор на "Екоравновесие". Липсата на кандидати не показва ангажираност, смята Василев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня