Броят на българите, кандидатстващи за приемни родители, расте
Броят на българите, кандидатстващи за приемни родители, расте / снимка: БГНЕС
Броят на българите, кандидатстващи за приемни родители, расте
22493
Броят на българите, кандидатстващи за приемни родители, расте
  • Броят на българите, кандидатстващи за приемни родители, расте

Все повече са българите, кандидатстващи за приемни родители, след като вече са отгледали собствени деца и искат да дадат шанс за развитие на изоставено дете. Промените в Семейния кодекс ще улеснят възможностите за достъп до приемната грижа и до осиновяването. Това заяви за Дарик Елка Налбантова, директор „Развитие" във фондация „За нашите деца" и участник в дискусия, посветена на грижата за децата в контекста на изменения Семеен кодекс. Според Налбантова през последните няколко години фондацията е обучила над 70 приемни родители, а 24 семейства са били одобрени за този вид грижа.

Според Елка Налбантова първата важна промяна в кодекса е директното влизане на децата в регистър за осиновяване, ако биологичните им родители не ги потърсят до 6-я месец. Друга промяна дава шанс на приемните родители да станат осиновители на отглежданото от тях дете. „Това е едно голямо очакване на приемниците до този момент, тъй като голяма част от българските приемници винаги мислят, че ще дойде момента, в който те ще поемат грижата за детето завинаги", каза тя.

Третата поправка в кодекса дава право на приемните родители да вземат решения, свързани с ежедневието и здравето на децата, обясни Налбантова. „От тук нататък нашите приемни семейства не би трябвало да имат проблем със здравното обслужване на децата, със здравните документи. Няма да им се налага и да стават настойници на децата, за да могат да взимат тези решения", уточни още тя.