Бокова: Битката с фанатизма ще бъде спечелена с повече култура
Бокова: Битката с фанатизма ще бъде спечелена с повече култура / netinfo

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откри на 8 октомври в Екс-ан-Прованс, Франция, Катедра ЮНЕСКО в Кам де Мил под надслов „Образование за демократично гражданство, за науката за човека и за сближаване на спомените" в присъствието на френския президент Франсоа Оланд, на министъра на националното образование Нажа Вало-Белкасем и на министъра на правосъдието Кристиан Тобира.

„Волята, която ръководи всички ни, е да образоваме и да предаваме, да не пренебрегваме нищо, за да бъдем и да се чувстваме отговорни", заяви Франсоа Оланд, подчертавайки глобалния исторически подход при създаването на катедрата, посветена на предотвратяването на геноцидите.

Приветствайки създаването на Катедрата ЮНЕСКО, президентът подчерта: „Искам да превърна този лагер в национално средище за обучение и за демократично гражданство посредством паметта. Призванието на това място е да представя гражданската памет, която обединява, а не разединява".

„Усилието на Катедрата за споделяне на паметта и за обучение и възпитание се вписва в самата същност на дейността на ЮНЕСКО - да предаде историята на Холокоста - стълб в борбата срещу всякакви форми на расизъм и антисемитизъм. Предаването на тази история не е обърнато към миналото - това е усилие, с което искаме да бием тревога сред живите, да помогнем на всеки един да може да разпознава механизмите на омразата и предвестниците на насилието и дискриминацията", заяви Ирина Бокова.

Тази нова Катедра ще подсили мрежата от над 250 институции на ЮНЕСКО, занимаващи се с научни изследвания и с международна солидарност.

Това е четвъртата специализирана катедра в областта на образованието за историята на Холокоста, демократичното гражданство и превенцията на геноцидите, наред с катедрите в Краков, Полша, в Университета Рютгерс" в Ню Джързи, САЩ, и в Университета в Южна Каролина. Тази мрежа представлява арматурата на международното усилие за образование за световно демократично гражданство.

„Силата на оръжията няма да е достатъчна, за да бъде победен този фанатизъм - трябва да бъде спечелена и битката на идеи като отговорим с повече култура, с повече образование", изтъкна Бокова.