Бойко не е молил за пари Данаилов за паметника пред НДК
Бойко не е молил за пари Данаилов за паметника пред НДК / снимка: Sofia Photo Agency

Още през 2006 година Министерство на културата е изразило готовност да помогне финансово на Столична община за решаването на проблема с паметника „1300 години България” пред НДК. Това става ясно от изпратено до медиите писмо от ведомството на Стефан Данаилов. Преди почти две години той е уведомил кмета Борисов, че Министерство на културата може да съдейства за целево отпускане на средства за реконструкция на паметника.

И досега от Столична община не са изпратили конкретно предложения, нито молба за подкрепа от Министерството, се казва още в писмото от културното ведомство.

Дискусията около съдбата на рушащия се паметник пред НДК започна преди няколко дни след изказване на кмета на столицата, че монументът ще бъде разрушен.

Ето какво още пише в писмото, изпратено до медиите от Министерство на културата:

„В Министерството на културата няма писмо от Столична община с финансова обосновка, от която да личи, че общината има конкретно предложение и иска подкрепа от Министерството на културата за внасяне в Министерския съвет на постановление за предоставяне на допълнителни целеви средства за паметника „1300 години България”. Министерство на културата изразява готовност за сътрудничество със Столична община по решаване на проблемите в областта на културата”.