Близки и приятели казаха последно сбогом на проф. д-р Георги Бакалов
Близки и приятели казаха последно сбогом на проф. д-р Георги Бакалов / Sofia Photo Agency, архив
Близки и приятели казаха последно сбогом на проф. д-р Георги Бакалов
54737
Близки и приятели казаха последно сбогом на проф. д-р Георги Бакалов
  • Близки и приятели казаха последно сбогом на проф. д-р Георги Бакалов

Приятели, близки и студенти се сбогуваха с историка и общественик проф. д-р Георги Бакалов. На поклонението в централното фоайе в Софийския университет се стекоха десетки, за да поднесат съболезнования на близките му. Проф. Бакалов почина след дългогодишна борба с рака, но остана в сърцата на всички, които са се докоснали до неговата личност.

За интелектуалната му сила, готовността да се раздава и да помага разказаха неговите студенти, колеги и приятели: „Изключителен човек, изключителен лектор, невероятен преподавател. Наистина загубихме много, разделяйки се с него".

„Невероятен човек. Ние хората, които не сме имали възможността да бъдем в негова лекция, съжаляваме дълбоко. Той за нас е идол", сподели студентка.

„Той живя без мъст, без злоба един напълно достоен живот. Остави диря след себе си, за разлика от много други историци, които са историци в кавички. Той беше истински историк", споделят близки и приятели. Други допълват: „Беше много морален човек. Човек, който не парадираше със своите познания и с присъствието си и същевременно се налагаше в налагаше в нашето общество, именно с моралните позиции".

„До края на живота си той остана много честен учен, много задълбочен, отговорен сериозен. И като човек също оставя прекрасни спомени - смел и принципен", единодушни са колегите и приятелите му.