Бай Данчо започва 14-ти кметски мандат в Долни окол
Бай Данчо започва 14-ти кметски мандат в Долни окол / снимка: БГНЕС
Бай Данчо започва 14-ти кметски мандат в Долни окол
47695
Бай Данчо започва 14-ти кметски мандат в Долни окол
  • Бай Данчо започва 14-ти кметски мандат в Долни окол

Четиринайсти мандат като кмет започва Данчо Димитров от самоковското село Долни окол, след като общинският съвет в Самоков гласува назначаването му. Данчо Димитров, известен сред жителите на Долни окол като бай Данчо, е кмет от 52 години и е сред най-дълго кметувалите българи. През последните няколко месеца бай Данчо изпълняваше длъжността кмет на съседното село Горни окол.

Първите поставени задачи през новия кметски мандат бай Данчо сподели пред Дарик.

„Имаме реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа, имаме проектиране на път от Долни окол до село Плана. За улично осветление имаме проект за внедряването на възобновяеми енергийни източници, така че по този въпрос трябва да се работи. Отделно е поддръжката на инфраструктурата, на пътища, направихме реконструкция на вътрешната мрежа, 4 километра, но не е възстановена асфалтовата настилка. Това означава, че ние трябва да имаме работен проект, с който да кандидатстваме евентуално, да решим въпроса с асфалтирането, защото ние бяхме от първите селища, където на 100 процента уличната мрежа беше асфалтирана.Стига човек да си обича работата, и трябва, защото ако не я обича, нищо не може да се постигне. Поставените цели, когато си постави човек, трябва да работи за тях. Те сами по себе си няма да дойдат, сподели Данчо Димитров.

Село Долни окол е разположено в Плана планина, на 18 километра от Самоков, Софийска област. Според последното преброяване на населението от тази година, в Долни окол живеят 174 души, но много от предишните му жители са заселени в София и поддържат имотите си в селото. Селото е известно с ловната си дружинка и местността Ричов кладенец, където на 15 август всяка година се прави курбан.