Астрономическата обсерватория в Рожен е на ръба на финансовото оцеляване
Астрономическата обсерватория в Рожен е на ръба на финансовото оцеляване / снимка: БГНЕС, архив
Националната астрономическа обсерватория в Рожен на ръба на финансовото оцеляване
57407
Националната астрономическа обсерватория в Рожен на ръба на финансовото оцеляване
  • Националната астрономическа обсерватория в Рожен на ръба на финансовото оцеляване

Най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа - Националната астрономическа обсерватория в Рожен е на ръба на финансовото оцеляване и ако не се намерят средства до края на ноември, ще се наложи да бъде затворена. Това обясни директорът на института доц. д-р Таню Бонев.

Изчисленията показват, че до края на годината за съществуването на обсерваторията са нужни 250 000 лева. От три месеца ръководството на обсерваторията изпраща писма с молба за отпускане на нужните средства до Министерския съвет, Президентството, Народното събрание и няколко министерства. Отговор е получен единствено от администрацията на държавния глава, от където са изразили своята увереност, че останалите институции ще се заемат с проблема. Доц. Бонев приема дарения за съхранение на обсерваторията.

250 000 лв. е сумата, заради която най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа, тази в Рожен, ще бъде затворена. Годишно на обсерваторията са необходими около 960 000 лв. за издръжка и заплати. Бюджетът на института за тази 2012 г. е 692 000 лв. В Института по астрономия и обсерваторията работят общо 81 души. „Тук става въпрос за политическо решение дали да има бъдеще обсерваторията в Рожен или не", обясни директорът на института доц. д-р Таню Бонев.

„Можем да оцелеем до края на ноември, без обаче да изплащаме заплатите на хората за ноември и за декември, разбира се. Краят на ноември е един критичен момент, защото през ноември вече падат температурите, започва да замръзва водата. Ние, ако видим, че до този момент няма никакво помощ от никъде, трябва от всякъде да изпуснем водите, да спрем тока и по този начин да консервираме обсерваторията. Една колежка наскоро защити дисертацията си, така че ще трябва да й вдигнем заплатата. Сега е 364 лв. и трябва да стане около 470 лв. Няма да е кой знае какъв огромен скок. Вече човекът е доктор, който по новия закон става главен асистент и такава е заплатата на един главен асистент в Института по астрономия и Националната обсерватория", обясни Бонев.

През зимните месеци учените ни на Рожен спят с няколко чифта дрехи, защото сградите не се отопляват до нормалните градуси. Около 550 лв. е средната заплата на специалистите в обсерваторията, а последните двама назначени физици получават месечна заплата от 368 лв.

Банковата сметка на Националната обсерватория в Рожен :

Сосиете Женерал Експресбанк
4700 Смолян
Бул. "България" - 56
IBAN: BG94TTBB94003120017759
BIC: TTBBBG22
Институт по Астрономия
НАО „Рожен"