Водачите трябва да отделят малко време и пари и да подготвят автомобила си за зимата, тъй като живакът на термометъра показва все по-ниски стойности. Пътните експерти съветват да направим поне осем неща, за да сме спокойни за техническото състояние и стабилността на колата си през студените месеци.

1. Гуми

Препоръчително е през зимния сезон да използвате зимни гуми, които имат по-различна каучукова смес и имат специфичен рисунък на протектора, заради което са много по-ефективни от летните при сняг, поледица и ниски температури. При температура под 7 градуса по Целзий, каучукът се втвърдява и еластичността на гумите намалява. Спирачният път на колата, дори при суха настилка, се увеличава, а при мокра - с метри.

Експерти препоръчват смяната на гумите да се извърши през октомври или в началото на ноември, когато средните температури паднат за постоянно. Не трябва да чакаме падането на първия сняг. Уверете се, че гумите не са прекалено стари и че грайферът е достатъчно дълбок (поне 4мм).

Проверете налягането на гумите и го поддържайте в оптималните му граници, тъй като всяко понижаване на температурите се отразява и на налягането в гумите.

2. Акумулатор

Акумулаторът е особено чувствителен при ниските зимни температури. Добре е да проверите състоянието му преди началото на зимата и при необходимост да го заредите или да го смените с нов.

Съвети: Какво да правим, ако закъсаме с колата в снега

Дори и да е в добро състояние, ако не използвате автомобила си всеки ден студът може да ви изиграе лоша шега. Тогава ще трябва да зареждате акумулатора си периодично. Погрижете се клемите да са чисти от окис и корозия, както и да контактуват добре, и без луфтове.

Акумулатор
ThinkStock/Getty Images

3. Масло и филтри

Ниските температури сгъстяват маслото и водят до по-трудното и непълноценно мазане при стартиране, и при студен двигател. Ако е наближил момента за смяна на маслото на автомобила, направете го преди студовете.

Хубаво е да смените горивния и въздушния филтър, за да не затормозявате допълнително работата на двигателя. Би било добре да се смени и ангренажния ремък, ако изглежда износен. Смяната на въздушния филтър на купето пък, ще Ви осигури добре функциониращо парно и по-добро обдухване на потящите се стъкла.

Не загрявайте двигателя на колата, когато е студено (ВИДЕО)

4. Чистачки и течност за чистачки

Ако чистачките ви „мажат“ сега, ще мажат още повече през зимата, когато няма да се борят само с вода, но също с кал и луга. Комплект пера не е скъп, а добрата видимост е важна. 

Сипете зимна течност за чистачки, която сте сигурни, че няма да замръзне,тъй като това може да доведе до спукване на казанчето и тръбичките. След като налеете зимната течност, изпръскайте старата от системата и настройте пръскалките.

зима
ThinkStock/Getty Images

5. Антифриз

Трябва да проверите дали нивото му е нормално и при нужда да долеете. Нужно е обаче да сте сигурни, че течността няма да замръзне дори и в най-студените зимни нощи, за да предотвратите скъпо струващи ремонти. Най-лесно е да не се занимавате сами, а да закарате колата в сервиз, където да проверят качествата на антифриза.

Най-лесният начин за проверка на охлаждащата течност в домашни условия е като издърпате малко с голяма спринцовка и я оставите във фризера за едно денонощие. Ако след това антифризът не се е сгъстил драстично, може да сте спокойни.

6. Подгревни свещи

Подгревните свещи при дизеловите двигатели са незаменими помощници при палене при отрицателни температури. Проверете свещите в сервиз и ги сменете ако има проблеми. Най-добре ги сменете всичките заедно, тъй като подгревните свещи имат определен живот и ако си е заминала една, вероятно много скоро ще се случи и с другите.

7. Ррезервоар

Поддържайте нивото на резервоара поне на половината. В случай, че закъсате и трябва да чакате, няма да се налага да стоите на студено поради малкото гориво, което е останало.

8. Гумени уплътнения

Препоръчително е и да намажете уплътненията на вратите със специални силиконови смазки или с течен парафин. Така ще предотвратите евентуалното им замръзване през зимата.

Какво да правим със замръзналия си автомобил през зимата?

9. Допълнителни аксесоари

Добре е да имате и следните допълнителни аксесоари през зимния сезон:

Вериги за гумите.

Четка/метличка за сняг и стъргало за лед. Не е зле да има и малка лопатка за сняг.

Кабели за подаване на ток.

Ръкавици и топло одеяло и зимни обувки ако ще пътувате надалеч извън населени места в студено или лошо зимно време.

Резервна течност за чистачките.

Въже за дърпане.

За да защитите боята и лаковото покритие от солта и лугата по пътищата, които засилват корозията , може да ваксирате автомобила преди зимния сезон.