72 хиляди са регистрираните диабетици в България
72 хиляди са регистрираните диабетици в България / netinfo
Националната здравно-осигурителна каса въвежда от следващия месец единен критерий за назначаване на инсулиново лечение за диабетици, съобщи директорът на касата д-р Румяна Тодорова. НЗОК ще направи изследване на диабетици, които използват аналогов инсулин, който е скъп. Ако след половин година състоянието на болните не се е подобрило, ще им бъде назначаван човешки инсулин.

Д-р Румяна Тодорова обясни, че идеята е пациентите, които са на скъп инсулин, да се грижат за здравословното си състояние и да спазват препоръките на лекарите си. Ако не го правят, то ще им се отнема възможността да използват този медикамент.

Тодорова каза още, че за инсулин, глюкомери и тест-ленти НЗОК е платила 43,5 млн. лв. Бюджетът за лекарства през миналата година беше 282 млн. лева, припомни д-р Тодорова. За по-малко от месец са проверени 213 лечебни заведения с 246 специалисти-ендокринолози. При 75% от проверените досиета има нарушения.

Директорът на касата посочи, че 72 хиляди са регистрираните през миналата година у нас диабетици. 16 хиляди от тях са на най-скъпото лечение - аналогов инсулин.