500 новозасадени дръвчета в Южния парк за Международния ден на земята
500 новозасадени дръвчета в Южния парк за Международния ден на земята / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

С 500 новозасадени дръвчета в Южния парк на София и мемориална плоча, символ на дарението, отбелязаха Международния ден на земята от Американската агенция за международно развитие – USAID.

Посаждането на дръвчетата е част от поредица инициативи, отбелязващи закриването на програмите на Американската агенция за международно развитие у нас. Освен залесяването, агенцията помогна и за инсталирането на осветление и поставянето на пейки в Южния парк. Мемориалната плоча, символ на дарението, бе твърде бързо обезобразена от вандали, откраднали логото на USAID през нощта.

Церемонията по официалното представяне на дарението уважиха директорът на Американската агенция за международно развитие – Майкъл Фриц, кметът на София – Бойко Борисов и посланикът на Съединените щати у нас – Джон Байърли.

„Надявам се, че тези дръвчета и паметната плоча, която откриваме днес, ще напомнят на посетителите на парка какво САЩ и България са успели да постигнат заедно” – каза Негово превъзходителство по повод инициативата.