Вили Лилков: Трябва програма за развитието на спорта в София
Вили Лилков: Трябва програма за развитието на спорта в София / снимка: БГНЕС, архив
Вили Лилков: Трябва програма за развитието на София
82231
Вили Лилков: Трябва програма за развитието на София
  • Вили Лилков: Трябва програма за развитието на София

Заедно със спортните клубове и федерации Столична община трябва да разпише програма за развитието на спорта в София. Това заяви кандидатът на Реформаторския блок за кмет на София Вили Лилков при участието си в диспута на тема: "Спортът в София - ролята на Столична община".

Според проф. Лилков отговорност за развитието на спорта носят много институции и общината е една от тях. По думите му тя сама не може да реши всички проблеми на спорта, но може да направи много за развитието му.

В самото начало на диспута кандидатът на Реформаторския блок за кмет на София Вили Лилков призова за конструктивен диалог и подчерта, че трябва да е ясно кои институции и субекти се занимават със спорт в България, какви са техните отговорности и каква е ролята на общината.

"Общината не може да реши проблемите на целия спорт - от ученическия до олимпийското ниво. Рухнала е системата и в спорта и разговорът трябва да започне там и да не се прехвърля всичко като очаквания към общината. 1.3 млн. лв. е бюджетът за спорт. За кучкарниците имаме 2.2 млн. лв. 90 стотинки на жител. Във всички други общини е от два лева нагоре. Но това също не решава въпроса, защото ако в момента зависи от мен, и отделя сто милиона за спорта в София, на кого да ги дам. Като се пуснат в тази система, ще работят ефективно 20-30 млн. Нямаме готова база, нямаме изяснени отношения със спортните клубове, нямаме в общините хора специалисти, които да се занимават със спорт. Нямаме в училищата базирани треньори. Не говоря за училища по физкултура. Там трябва да бъдат специалисти, които да се занимават със спорт. Имаме много слаби спортни субекти. Спортните клубове са с по четири-пет души. Това са слаби звена. Затова ви предлагам да ограничим ролята на общината. Действително тези пари, които дава тя, са никакви. И да започнем да говорим елемент по елемент за цялата система - спортна база, кадри, законодателство, програма", каза Лилков.

Вили Лилков е убеден, че общината може да помогне за развитието на спорта. Посоките, в които общината може да помага, това е насърчаването на спортното строителство на първо място в училищата. Има програма за модернизиране на спортната база за 25 училищни двора, в които общината може да изгради модерни спортни бази. Освен това общината може да предоставя на спортни федерации и клубове безвъзмездно спортни съоръжения за ползване за период до десет години. Общината трябва да извади всички терени, които са в "Спортна София" и "Софийски имоти", предназначени за спорт, и да ги предложи с безвъзмездно право на строеж за застрояване, като предимство тук имат само спортните федерации по тези линии. Така че общината може да направи много.


Кандидатът на РБ за кмет на София Вили Лилков пое и конкретен ангажимент към представителите на спортните клубове и федерации. "Нещо много важно, което общината може да направи, е да се погрижи и аз поемам този ангажимент за стадионите около селата. В тези 34 села около София 25 стадиона са в изключително лошо състояние. Те трябва да се превърнат в модерни центрове от нов тип, които да бъдат не само спортни съоръжения, но и младежки центрове, за да има хората къде да се събират в тези села. И освен това трябва да се продължи политиката на строителство на плувни басейни в детските градини.

Според Вили Лилков в момента сътрудничеството между Столична община и спортните федерации е инцидентно и е във връзка с само с конкретни поводи. Той смята, че всяка спортна федерация трябва да разпише програма за сътрудничество със Столична община в рамките на една обща стратегия . Това по думите му е постижимо и ще доведе до успех.