Дойде времето на вкусните туршии. В миналото по традиция всяко българско семейство е подготвяло зимнина, а туршиите са били задължителни. Те допринасят за пълноценното и здравословно хранене през студените месеци. А в последно време диетолозите все по-често говорят за ползите от  ферментиралите зеленчуци.

Най-доброто време за приготвянето им е около Димитровден.

Туршията е естествен пробиотик. Тя поддържа стомашно-чревния баланс, а това от своя страна засилва присъствието на полезните бактерии в организма.

Ферментиралите зеленчуци се усвояват изключително лесно от организма и бързо регулират метаболизма. Това е особено важно за хората, които имат излишните килограми, така и за тези, които имат проблеми със стомаха.

Туршията е изключително богата и на различни витамини и минерали.

И не на последно място тя е идеалното лекарство срещу все по-силно атакуващите ни вируси и грип.

Кога да сложим киселото зеле, за да стане готово за Коледа

Рецептите за туршии са безброй и обикновено във всяко семейство те се предават от поколение на поколение. Дори и да не сте дългогодишен кулинар изпитаните рецепти и идеи ще ви помогнат да очаровате вашите близки с превъзходна туршия.

Една от най-предпочитаните е царската туршия. Приготвянето й е цяло изкуство. Ето една рецепта за тези, които искат сами да си я направят:

Необходимите продукти:
 
  • червени чушки - 1 кг
  • зелени чушки - 1 кг
  • червени камби - 1 кг
  • моркови - 1 кг
  • зелени домати - 1 кг
  • карфиол - 1 кг
  • зеле - 3 кг
  • целина .1 бр. корен, стебла и листа

За маринатата:
 
  • олио - 50 мл
  • вода - 2 л
  • оцет - 1 л
  • сол - 300 г
  • захар - 500 г
  • дафинов лист - 3 - 4 начупени листа
  • черен пипер - 1 ч.л. зърна
  • аспирин - 3 броя на буркан

Има още стотици варианти на туршии, но най-важното е да съчетавате добре зеленчуците и да спазвате основните правила за консервирането им.