/ /iStock
Приятелите не са само тези, с които седите в училищния автобус или играете заедно в детския си бейзболен отбор - те са основен компонент на човешкия опит, твърдят експерти.

Но според проучванията създаването и запазването на дълбоки и значими приятелства в зряла възраст е трудно, особено за мъжете, съобщи Си Ен Ен.

Според проучване на Центъра за изследване на американския живот от 2021 г. по-малко от половината мъже съобщават, че са доволни от приятелствата си, а само около 1 от 5 са заявили, че са получили емоционална подкрепа от приятел през последната седмица, в сравнение с 4 от 10 жени.

Отпадането на приятелствата между мъжете започва около средата и края на юношеството и става все по-ярко в зряла възраст, казва Джуди И-Чунг Чу, която води курс по психологическо развитие на момчетата в Станфордския университет. А тези, които поддържат приятелства с други мъже, казват, че те са склонни да имат по-ниски нива на емоционална близост, отколкото жените съобщават.

"Момчетата не започват да са емоционално откъснати; те стават емоционално откъснати", казва д-р Ниобе Уей, изследовател и професор по приложна психология в Нюйоркския университет.

Всички хора имат вродена способност и желание за близки, емоционално интимни връзки с другите. Нуждаем се от тези взаимоотношения, за да оцелеем като бебета, а след това и за да процъфтяваме с напредването на възрастта, казва Чу.

Проучванията показват, че близките приятелства защитават психическото и физическото ни здраве, добави тя. А мъжете, които отдават приоритет на тези отношения, се борят с едно от най-вредните неща за човешкото здраве - самотата, казва д-р Франк Силео, психолог от Риджууд, Ню Джърси.

"Това, което мъжете рискуват да загубят, е чувството, че не са сами в света или че не са сами в преживяванията си", каза Силео. Проучванията показват, че "разкриването на емоционално страдание подобрява емоционалното благополучие на мъжете, увеличава чувството, че са разбрани, и води до по-малко съобщавана самота", каза той.

Точно както много мъже се стремят да се хранят правилно, да спортуват, да постигат успехи в кариерата и да отглеждат деца, мъжете трябва да дадат приоритет на развитието на приятелства като възрастни, добави психологът.

Защо е толкова трудно за мъжете да намерят близки приятели?

Когато през 1995 г. Силео за първи път започнал да провежда изследвания на мъжките приятелства, много участници предположили, че проучването му е за хомосексуалността, каза той. Такива стереотипи, че мъжките връзки ще бъдат или ще станат сексуални по природа, са неточни, но разкриват част от това, което може би възпира някои мъже от дълбоки приятелства, добави той.

Предположенията почти 30 години по-късно може да са различни, но социалният натиск продължава да е такъв, че мъжете трудно изразяват уязвимостта и интимността, необходими за близките приятелства, каза Силео.

Всички ние се раждаме с две свои страни: твърдата, която е стоическа и независима, и меката, която е уязвима и взаимозависима, казва Уей, автор на книгата "Дълбоки тайни: "Дълбоки тайни", автор на книгата "Приятелствата на момчетата и кризата на връзката".

Твърдата страна се характеризира като мъжка и по природа предпочитана, а меката - като женска и по-малка, казва Уей.

Момчетата получават послания, че израстването и "мъжествеността" означават да се отърват от меката страна - начин на мислене, който според неврологията, социалните науки и психологията на развитието е вреден за тях, добави Уей.

"Взаимоотношенията между половете са женски", казва Чу. "Ако това е нещо женско, то се превръща в слабост или отговорност, ако мъжет признаят, че имат нужда от приятелства."

Характеризирането на пола на тези преживявания има ясно изразено въздействие, твърди Силео. Мъжете, които са били по-ограничени в емоционално отношение, фокусирани върху властта и които са постигнали високи резултати в анкетите за измерване на хомофобията, е по-малко вероятно да имат интимни и близки приятелства, каза той.

А стремежът да се стегнат и никога да не показват уязвимост, който ограничава мъжете от приятелства, може да ги доведе до самота, насилие и гняв, каза Уей.
"Живеем в култура, която е в противоречие с нашата природа", добави тя. "Ако възпитаваме децата да вървят срещу природата си, не бива да се учудваме, ако някои от тези деца пораснат и се борят".

Защо партньорът ви не е достатъчен?

Хетеросексуалните мъже, които търсят близост, могат да се обърнат към тези, които смятат за по-добри в изграждането на отношения и с които се чувстват комфортно да изследват своята уязвимост: жените в живота им и техните романтични партньори, твърди Уей.

Това може да изглежда като добро решение, но то не работи нито за мъжете, нито за жените, към които се обръщат, каза Силео.

Поставянето на всичко върху романтичната партньорка може да натовари връзката, добави психологът, независимо дали става въпрос за това да се обръщате към партньорката си изключително за емоционална подкрепа или да разчитате на нея да култивира приятелства и срещи за празниците и уикендите.

Изключително важно е да има няколко души, които да търсят подкрепа от различни гледни точки, добави Чу.

"Мъжете трябва да знаят, че това не е само женско явление", каза тя. "Те трябва да знаят, че мъжете също могат да се справят с това."

Общността е важна, а запазването на борбата, въпросите и притесненията при един човек или една връзка не винаги осигурява най-добрата помощ за преодоляването им, каза Уей.

"Партньорът мъж смята, че е предателство да говори с друг човек", твърди тя, "но партньорката казва: "Моля те, направи го, моля те, потърси други гледни точки".
Всяка връзка има свои правила и протокол и е добре да се работи в рамките на тях, заяви Силео. Може да започнете да питате за нещо приятел и да откриете, че той се колебае дали да говори за това, каза Чу. Ако случаят е такъв, можете да се намесите и да предложите собствената си уязвимост, като разкажете как тази тема може да ви притеснява или как сте мислили за нея.

Понякога правилата на връзката може да означават избягване на уязвимостта от седенето лице в лице.

В тези случаи намерете дейност, като например фитнес зала, работа или обществен проект, където можете да се свържете рамо до рамо чрез обща цел.

А ако трябва да изграждате приятелства от нулата, последвайте примера на жените в живота си и поканете някого да пиете кафе или да хапнете.

Ключът е в отделянето на време, усилия и намерения. Да се появите и да прекарате време е от решаващо значение за изграждането на тези важни приятелства.

Ако можеш да имаш шепа качествени приятели, това е по-добре, отколкото да имаш множество приятели.
БГНЕС