/ Gulliver/Getty Images
Кралската сватба е изключително събитие събитие, още повече когато се жени престолонаследникът.

За това сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън за дълго време се превърна в най-обсъжданото събитие в медиите.

Многобройни фенове на британското кралско семейство залагаха буквално на всеки сватбен нюанс. И разбира се, чудеха се каква диадема ще носи булката.
По очевидни причини най-популярният вариант беше тиарата на Спенсър -, известната диадема, с която се омъжи майката на принц Уилям, лейди Даяна Спенсър.

Но неочаквано за мнозина Кейт избра съвсем различно бижу за случая.

Традиционно булките минават под венчило, окичени в семейни тиари, които се предават от поколение на поколение в семейството. Точно това направи лейди Даяна, когато се омъжи за принца на Уелс в диадемата на Спенсър.

Семейство Мидълтън няма собствена тиара, затова Кейт трябвало да я наеме от кралицата. Това не е първият път в кралското семейство, когато булката няма своята диадема, но всеки път кралица Елизабет II взима правилното решение.

Например семейството на Сара Фъргюсън също няма собствена тиара. Затова кралицата взима решение и подарява на булката на принц Андрю изцяло нова диадема, направена специално за нея като сватбен подарък.

Кралица Елизабет II не пожела да даде нова тиара на Кейт Мидълтън и за това има очевидна причина.

След време Кейт ще стане съпруга на краля и ще има достъп до всички тиари, принадлежащи на короната. Така че тя просто даде на Кейт една от нейните тиари, между другото, много подобна на тази на Спенсър.

Диадемата Galo, направена от Картие от платина и украсена с диаманти, някога е била подарена на Елизабет на 18-ия й рожден ден.

Тиарата на Спенсър е много по-голяма и се отличава с растителни мотиви под формата на звездовидни цветя, пъпки от лалета и диамантени листа, почиващи върху основа от два метала - сребро и злато.

Но основната причина, поради която Кейт не успя да използва тиарата на Спенсър, е, че тя не принадлежи на нея или на кралското семейство.

В момента тази реликва е собственост на по-малкия брат на принцеса Даяна Ърл Спенсър и е съмнително той да иска да я заеме на булката на племенника си.
Тиарата на Сперсър се появява през 1838 г. и принадлежи на Франсис, виконтеса Монтегю, а след това попада в семейството на Спенсър. През 30-те години ювелирна къщаGarrad усъвършенства тиарата, придавайки й съвременен вид.

С нея се омъжи не само самата принцеса Даяна, но и нейните сестри - лейди Джейн и лейди Сара. Първите няколко години след сватбата принцеса Даяна често носеше семейната тиара, но когато по-малкият й брат реши да се ожени, той поиска да върне семейното наследство.

След смъртта на принцесата на Уелс, тиарата дълго време остава експонат на различни изложби заедно със сватбената й рокля, докато накрая отново е използвана от друг представител на семейство Спенсър - Селия Маккоркадейл, дъщерята на лейди Сара.