Южнокореецът PSY влезе в Енциклопедия Британика
Южнокореецът PSY влезе в Енциклопедия Британика / снимка: Reuters, архив

Южнокорейският изпълнител PSY е включен в Енциклопедия Британика, благодарение на своята „международна репутация” на един от най-известните музиканти в момента, съобщи испанската агенция ЕФЕ.

36-годишният певец е описан като „южнокорейски рап изпълнител”, който въпреки че е бил известен само в своята страна като доста сатиричен и провокативен музикант, се сдобил с международна слава през 2012 г.

Най-старата енциклопедия в Англия посочва също „абсолютния рекорд”, който песента „Gangnam Style” постигна в интернет, пише БГНЕС. Песента има 1,5 милиона посещения и се превърна в най-гледаният клип в историята на YouTube.

Изданието посочва, че в средата на април рапърът направил нов хит „Джентълмен”, който също счупи всякакви рекорди по посещаемост в мрежата. Изпълнителят получи и номинации в шест категории на музикалните награди на Билборд. Церемонията по раздаването на наградите ще се проведе в Лас Вегас на 19 май и ще се излъчва на живо по канал Ей Би Си.

В същото време новата песен на южнокорееца се срина в американските класации. „Джентълмен” слезе до 26-ото място в класацията „Билборд 100” от пето място преди седмица. Песента дебютира на 12-о място преди две седмици. Продажбите на сингъла са намалели с 50%.

Видеоклипът към „Джентълмен” е гледан едва около 270 милиона пъти в YouTube след качването си на 13 април, но „Билборд” брои единствено гледанията от САЩ.