Във Виетнам изпращат покойниците с картонени дарения
Във Виетнам изпращат покойниците с картонени дарения / Thinkstock/Getty Images

Със среден годишен доход от 2000 долара, повечето виетнамци не се смятат за особено богати. Но в следващия живот могат да станат и милиардери, благодарение на символични дарения, направени от близките им.

В работилница в Ханой занаятчии довършват картонен модел на Ролс ройс в почти естествена големина. До него е огромен картонен самолет - син Боинг 787 заедно с екипажа му.

Погребаха мафиот с позлатена карета, розови листенца и „Кръстникът"

Това не са детски играчки. Това е „ханг ма" - хартиено дарение, направено по подобие на реален предмет, който се изгаря с надежда, че под формата на дим ще стигне до отвъдното, за да служи на мъртвите.

„Вярваме, че починалите ни близки ще получат тези вещи, веднага щом ги изгорим", разказва Нгуен Нам - един от майсторите, които работят по луксозния автомобил.

„Отнема две седмици, за да изработя такава кола, а още двама души ми помагат", казва Нгуен.

Изгарянето на символични дарения, които да се използват в задгробния живот, е обичайно в Китай и околните държави, които имат китайско наследство или китайски общности, както е във Виетнам и Камбоджа.

И във Велико Търново погребвали с ритуали против вампирясване

Във Виетнам изгарянето на „ханг ма" достига връхна точка през юлския лунен празник, който приключва днес.

Преди са се изгаряли хартиени дрехи, нарисувани банкноти и храна.

Днес „ханг ма" са картонени модели смартфони, лаптопи, луксозни коли и вили с плувни басейни с цени от няколко до няколкостотин долара.

По неофициални данни годишно във Виетнам се изгарят 50 000 тона банкноти и оригинални вещи на стойност милиони долари.

Комунистическите власти се опитаха да насърчат хората да не прахосват толкова пари за задгробни дарения. Хората обаче, не се поддават, защото вярват, че грижата за предците ще бъде възнаградена в този живот.

„Изгаряме тези неща за нашите мъртви роднини, за да са щастливи. Ако те са щастливи, ще ни благословят с крепко здраве, щастие и късмет", вярва До Май Хоа, селянин от покрайнините на Ханой.

Източник: БГНЕС