Якутският Оскар за Леонардо ди Каприо е готов, предаде ТАСС. Това бе оповестено от организаторката на инициативата Татяна Егорова.

"Наградата ни е напълно готова", каза тя. „Отказахме се от идеята да предадем статуетката чрез трето лице. Изпратихме официално писмо до основания от Ди Каприо благотворителен фонд във връзка с възможностите да предадем нашия Оскар и чакаме отговор".

Заслужава ли Леонардо ди Каприо "Оскар"?

Статуетката е висока 30 сантиметра и изобразява азиатец, който държи в ръце национален якутски съд чорон. За изработването й бяха събрани 1,5 кг сребро. За целта жителки на Якутия се разделиха със семейните си бижута.

Жители на Якутия събраха 1,5 кг сребро, за да направят "Оскар" на Ди Каприо

Според коренното население на Якутия среброто пречиства и закриля неговия собственик. Над статуетката са работили най-добрите скулптори в Якутия. "Благодарни и признателни сме на Ди Каприо, че посвети наградата си Златен глобус на всички коренни жители на планетата", отбеляза Егорова. „Оценяваме го високо не само като актьор, но и като хармонична личност, която се занимава с обществено значими въпроси".

Носителите на истинските награди Оскар ще станат известни на 28 февруари в Лос Анджелис.

Източник: БТА