Учител по музика изобрети всъдеход
Учител по музика изобрети всъдеход / снимки: DarikNews.bg

Пенсиониран учител по музика изобрети всъдеход. Машината все още пътува само по суша, но предстои да бъде оборудвана за плаване, както и за движение по снега, обясни майсторът Георги Георгиев от Исперих. Той е на 70 години, преди да се пенсионира е бил учител по музика.

180 км/ч е максималната скорост, която може да развие всъдехода, но препоръчителната е 70 км/ч.

"Двигателят, когато го изпробвах, разви около 180 км/ч, но с тая скорост по тия улици, ще бъде много екстремно, ако се кара", разказва изобретателят.

Всъдеходът се движи с бензин, харчи 5-6 на сто. Майсторът му е дал името Hiluks, което, по думите му, означава, че не всеки може да го има това нещо. Той е работил по него от 10 години, изработен е от части на други коли.

Учител по музика изобрети всъдеход
netinfo

"Това е почти всъдеходна машина, на която първият етап е по суша, вторият ще бъде по вода, като се сложат допълнително понтони, както на водните колелета, и с допълнително 200-кубиков двигател с въздушно охлаждане. И за сняг, когато третият етап стане готов, тука отзад има място към бронята да се закачат допълнителни колелета, ще бъдат с вериги, гумени, както при снегоходите", обяснява бившият учител.

Разходите на бай Георги по изработването на всъдехода са около 5000 лева, той не смята да продава творбата си.

Това не е първата машина, която той изобретява. Повечето - каравани, картинг, кабриолет - са патентовани.

"Смятам да я узаконя в "Технотекс". Старият екип на "Технотекс" те ме познават даже, един ми вика: жена ти не й ли омръзна да се занимаваш с тези работи, да те изгони. О викам, аз 3 жени смених и 33 коли", допълва Георги Георгиев.

Учител по музика изобрети всъдеход
netinfo