/ Thinkstock/Getty Images
Сър Хенри Морган, един от най-големите морски разбойници на всички времена, умира мирно и спокойно в леглото си в Порт Роял, Ямайка, на 25 август 1688 г. На практика той е един от малкото пирати, които са успели да се пенсионират и да запазят плячката.

Порт Роял - най-голямото пиратско свърталище
 
Морган върлува в Карибите в средата на 17 в. Остава известен с дръзките си набези срещу испанските градове в района (Панама, Маракайбо). Ненадминато по кръвожадност от друг британски пират в историята остава избиването на всички мирни жители на Панама и изгарянето на града през януари 1671 г.
По същото време Англия и Испания подписали мирен договор и Морган вече нямал благословията на английските власти. Нападението на практика се превърнало в чист пиратски акт.
 
Градът бил завзет и разграбен, британски и френски пирати търсели злато и бисери, подкарвали роби, изтезавали пленници така, както и във военно време. Плячката била богата понеже Панама бил кръстопът за всичкото злато, което испанците грабели в Перу. Накрая Морган заповядал опожаряването на града.
Испанското правителство се оплакало пред английския двор и Морган бил поставен под арест и откаран в Англия, за да бъде съден като пират. Но дотам не се стигнало. Когато „подвизите“ му станали известни, народът го приветствал като герой. Съдебният процес не се състоял никога, а вместо това британският крал го посвещава в рицарско звание.
През 1675 г. Морган се връща в Ямайка като върховен съдия и наместник на губернатора, скоро е назначен за губернатор на острова. Така като висш правителствен чиновник, увенчан със славата на морски герой, той започва да преследва старите си приятели пиратите.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук