Спуснаха на вода яхтата на Стив Джобс
Спуснаха на вода яхтата на Стив Джобс / снимка: Reuters, архив

Яхтата, проектирана от покойния основател на Apple Стив Джобс и дизайнера Филип Старк, вече е спусната на вода в Холандия, предадоха световните агенции, цитирайки местния сайт onemorething.nl. Дългата 80 метра яхта, кръстена „Venus” (Венера), е построена от компанията Koninklijke De Vries в пристанищния град Алсмеер.

За намерението на Стив Джобс да си построи яхта стана известно от неговата биографична книга дело на Уолтър Айзъксън. В нея компютърният гений казва: „Знам, че може би ще умра и ще оставя на (съпругата му) Лорейн недостроената яхта. Принуден съм обаче да продължа строителството Ако престана да го правя, значи наистина скоро ще умра”, разкрива БГНЕС.

Движението на яхтата ще се контролира от седем последователно свързани компютъра iMac, разположени в командния мостик. Бялата красавица е направена от алуминий, като илюминаторите са от стъкло, което Apple е използвала в своята продукция. На тържественото спускане на вода на „Venus” присъстваха съпругата и децата на Джобс, които подариха на всеки от персонала на Koninklijke De Vries, участват в строителството, по един iPod.