Слонове играят поло
Слонове играят поло / www.sxc.hu

В отдалечено летище в джунглата в южната част на Непал напрежението расте с навлизането във финала на едно от най-ексцентричните спортни събития в света - поло за слонове, съобщава АФП.

Игра, замислена преди близо 30 години на чашка в швейцарски ски курорт, сега тя привлича търсачи на силни усещания от цял свят в Непал, където всяка година се провежда световно първенство.

Играта, свободно основаваща се на полото с коне, включва два отбора от по четирима играчи, възседнали слонове, ръководени от треньори, които ги движат с устни команди и натиск с крака. Играчите носят стикове, дълги до 2.5 метра, за да насочват топката към целта, като всяка игра се състои от две 10-минутни части. Спортът привлича играчи от всички възрасти и националности.

Тазгодишният световен шампионат бе спечелен от отбор, ръководен от 71-годишния шотландец Джеймс Манкларк, страстен привърженик на полото с коне, автор на версията за слонове, допълва БГНЕС. Идеята му хрумва в курорта Сент Мориц на питие с Джим Едуардс, родоначалник на екотуризма в Непал, създател на курорт дълбоко в джунглата, където слонове се използват за сафари за гостите.