С Източни пиеси на Камен Калев ще се пробваме за Оскар
С Източни пиеси на Камен Калев ще се пробваме за Оскар / netinfo
С "Източни пиеси" на Камен Калев ще се пробваме за "Оскар"
32824
С "Източни пиеси" на Камен Калев ще се пробваме за "Оскар"
  • С "Източни пиеси" на Камен Калев ще се пробваме за "Оскар"

Филмът "Източни пиеси" на режисьора Камен Калев е българското предложение за номинация за "Оскар" в категорията за чуждоезична лента. Родната продукция, която е една от най-награждаваните на световни фестивали, е била избрана от Националния съвет за кино. Дали "Източни пиеси" ще попадне сред номинираните за "Оскар" филми ще стане ясно в началото на 2011 година. Досега най-големият ни успех за наградите на Американската киноакадемия е със "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев. Той попадна в ТОП 9 на филмите, измежду които бяха избрани петте номинирани за отличието.

"Източни пиеси" е дебютният игрален филм на режисьора Камен Калев. Правен е с не много пари, но с огромно желание. Не претендира да е нещо изключително и именно заради това е изключителен. Проста история за живота на младите хора, разказана по простичък начин, основно с непрофесионални артисти. В края на октомври миналата година се случи първото чудо за "Източни пиеси". Спечели голямата награда на международния кинофестивал в Токио. Може би е време за второто.

Камен Калев пред Дарик-Бургас: "Когато човек разглежда обикновените неща, нещата от живота, се случва нещо много интересно - посланието става по-мащабно, защото хората се чувстват много по-развълнувани от обикновените неща. Във всяко малко нещо се съдържа нещо много голямо".

И докато членовете на Американската киноакадемия решават дали да номинират "Източни пиеси" за "Оскар", Камен Калев продължава със снимките на втория си игрален филм - "Островът" с участието на Летисия Каста. Новата лента на режисьора трябва да е готова през април 2011 година.

С "Източни пиеси" на Камен Калев ще се пробваме за "Оскар"
netinfo