Продават „Слънчогледите” на Ван Гог за 1200 евро
Продават „Слънчогледите” на Ван Гог за 1200 евро / проф. Даниеле Донде

Изложба от шедьоври на живописта, дело на най-известния в света легален фалшификатор – италианецът проф. Даниеле Донде, се открива тази вечер в Пловдив. Сред 40-те платна, които ще бъдат подредени в хотел „Тримонциум Принцес”, са уникални копия на „Слънчогледите” на Ван Гог, „Целувката” на Густав Климт и „Закуска на тревата” на Клод Моне.

Цените на имитациите са адаптирани към българския пазар и варират от 500 до 2500 евро. Картините са придружени със сертификат от музеите, в които се съхраняват оригиналите, удостоверяващ, че те са създадени от лицензираното ателие на проф. Донде. „Слънчогледите” на Ван Гог са обявени на 1200 евро при цена на оригинала 65 млн. евро, съобщават организаторите на изложбата.

Най-известният копист в света започва да рисува легални фалшификати на великите майстори преди 25 години. Той започва тази дейност, след като при опит да продаде семейната колекция от ценни картини установява, че почти половината са ментета. Негови клиенти са покойните папа Йоан Павел II, принцеса Даяна, Джани Версаче и Франк Синатра, както и София Лорен, Арнолд Шварценегер, Латоя Джаксън, принц Албер и Роджър Муур.

Изложбата на проф. Донде гостува в Пловдив със съдействието на съдружника му- д-р Койчо Белчев. Той пък е наследник на старозагорската тютюнева фабрика, съсобственик във втората по мощ финансово-брокерска къща на Уолстрийт „Хейдън Стоун” и личен приятел на големия психолог и философ Карл Густав Юнг.

Други новини от Пловдив