Продават изпушени фасове на Серж Гинсбург на търг за 500 евро
Продават изпушени фасове на Серж Гинсбург на търг за 500 евро / снимка: Gulliver/Getty Images
Продават изпушени фасове на Серж Гинсбург на търг за 500 евро
67319
Продават изпушени фасове на Серж Гинсбург на търг за 500 евро
  • Продават изпушени фасове на Серж Гинсбург на търг за 500 евро

Изпушените фасове на покойния френски певец Серж Гинсбург ще бъдат продадени на търг за над 500 евро, две десетилетия след неговата смърт. Един от артикулите в аукционната къща „Талма” във френския град Нант се състои от четири фаса от любимата на Генсбург марка „Житан”, които са затворени в прозрачна кутийка за аудиокасета. Търгът, който ще се проведе на 31 октомври, се състои от 101 предмета на полемичния певец, прословут с дрезгавия си глас и цигарения си дим. Тяхната цена варира между 10 евро и 12 000 евро, и идва година след като аукционната къща успя да продаде списък за покупки на певеца за 7700 евро.

Един от най-личните артикули който ще бъде продаден по време на търга, е телеграма изпратена от Генсбург до съпругата му - британската актриса Джейн Бъркин, с която изпълняват песента „Обичам те... нито пък аз”.

В телеграмата, чиято ориентировъчна цена е над 800 евро, пише „Надявам се това да е най-хубавата телеграма, която някога си чела през живота си, и когато я прочетеш да ти потекат сълзи и да си кажеш колко е била хубава!”.

Генсбург е роден през 1928 г. в Париж. Родното му име е Люсиен, но той избира името Серж, което му се е струвало за по-подходящо за руско-еврейското му потекло. Според Джейн Бъркин, името Люсиен му звучало „като на фризьорски асистент”. Гинсбург се превръща в култова икона във Франция, талантлив в много сфери - музиката, рисуването, киното, като в същото време е бил и легендарен любовник.

Други хора, обаче, са възмутени от директното му и често грубо държание, като например присъствието му по време на живо предаване заедно с Уитни Хюстън през 1986-а. Тогава, в не изцяло трезво състояние, Генсбург заявява в ефир намеренията си към американската певица.

Продажбата на фасовете в предстоящия търг няма да е първия път в който се отчита прословутата любов на Гинсбург към цигарите след смъртта му през 1991 г. Почитанието му към цигарения дим беше възпоменато преди две години, когато швейцарският художник и почитател на Генсбург Йинкс Кунст представи еднометров портрет на певеца съставен от 20 000 използвани фаса, които художникът събира от пепелници в продължение на три години.