Продадоха ръкописен текст на песен на Боб Дилън за 2 млн. долара
Продадоха ръкописен текст на песен на Боб Дилън за 2 млн. долара / снимка: Guliver/Getty Images

Черновата на песента на легендарния американски музикант Боб Дилън Like A Rolling Stone бе продадена на търг на аукционната къща „Сотбис” в Ню Йорк за 2 млн. долара.

Черновата представлява текстът на песента, писан от Дилън през 1965 г. върху лист от бележник от вашингтонския хотел „Роджър Смит”. През 2004 Like A Rolling Stone оглави класацията на 500-те най-велики песни на всички времена, съставена от списание „Rolling Stone”.

„Тази песен промени следвоенната история на музиката. Само една песен на Боб Дилън превърна рок музиката в средство младите хора да изразяват себе си”, казва експертът по ръкописи на „Сотбис” Ричард Остин, допълва БГНЕС.

За 485 000 долара бе продаден ръкописът на друга песен на музиканта - A Hard Rain`s a-Gonna Fall, писана през 1962 г.

По време на търга „Историята на рока от Пресли до пънка” бе продадена китара на VOX, която шефът на тази компания Дик Дени е подарил на групата „Бийтълс” през 1964 г. За музикалния инструмент, който комбинира характеристиките на китара и електрически орган, бяха дадени 305 000 долара.

Общо на търга, на които също бяха предложени китара на Ерик Клептън, плакати за концерти на Елвис Пресли и на „Ролинг Стоунс”, първият договор на Джими Хендрикс и други вещи и документи, принадлежащи на известни рок музиканти, донесоха на организаторите над 4 млн. долара.