Претендентите за наградите Златен глобус
Претендентите за наградите Златен глобус / Guliver/Getty Images

Лентата "Каръл", проследяваща любовната история между две жени, води по номинации с пет на брой за наградите Златен глобус във филмовите категории, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Сред номинациите за "Каръл" са за най-добра драма, както и за най-добра актриса във филмова драма за Кейт Бланшет и Руни Мара.

С по четири номинации във филмовите категории следват лентите "Големият залог", "Завръщането" и "Стив Джобс".

Ето кои са претендентите за Златен глобус по категории:

КИНО

Филмова драма

Лентите "Каръл", "Лудия Макс: Пътят на яростта", "Отмъщението", "Стаята" и "Спотлайт" са номинирани за Златен глобус в категорията за филмова драма, предаде Асошиейтед прес.

Най-добър актьор във филмова драма

В категорията за най-добър актьор във филмова драма са номинирани Брайън Кранстън за "Тръмбо", Леонардо ди Каприо за "Завръщането", Майкъл Фасбендер за "Стив Джобс", Еди Редмейн за "Момичето от Дания" и Уил Смит за "Сътресение".

Най-добра актриса във филмова драма

Претендентките за приза за най-добра актриса във филмова драма са Кейт Бланшет за "Каръл", Бри Ларсън за "Стаята", Руни Мара за "Каръл", Сирша Ронан за "Бруклин" и Алисия Викандер за "Момичето от Дания".

Най-добра анимация

Лентите "Аномализа", "Отвътре навън", "Добрият динозавър", "Фъстъчетата: Филмът" и "Овцата Шон: Филмът" са номинирани в категорията за най-добра анимация на наградите Златен глобус, предаде Асошиейтед прес.

Филмов мюзикъл или комедия

В категорията за филмов мюзикъл или комедия с номинации са "Големият залог", "Джой", "Пепеляшка", "Марсианецът", "Шпиони" и "Тотал щета".

Най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл

В категорията за най-добър актьор във филмова комедия или мюзикъл са номинирани Крисчън Бейл за "Големият залог", Стив Карел за "Големият залог", Мат Деймън за "Марсианецът", Ал Пачино за "Дани Колинс" и Марк Ръфало за "Безкраен биполяр".

Най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл

Наградата за най-добра актриса във филмова комедия или мюзикъл ще си оспорват Дженифър Лорънс за "Джой", Мелиса Маккарти за "Шпиони", Ейми Шумър за "Тотал щета", Маги Смит за "Дамата от караваната" и Лили Томлин за "Баба".

Най-добър режисьор

В категорията за най-добър режисьор са номинирани Тод Хейнс за "Каръл", Алехандро Гонсалес Иняриту за "Завръщането", Том Маккарти за "Спотлайт", Джордж Милър за "Лудия Макс: Пътят на яростта" и Ридли Скот за "Марсианецът".

Най-добър актьор в поддържаща роля

Носителят на приза за най-добър актьор в поддържаща роля ще бъде избран измежду Пол Дейно за "Любов и милост", Идрис Елба за "Безродни зверове", Марк Райлънс за "Мостът на шпионите", Майкъл Шанън за "99 къщи" и Силвестър Сталоун за "Крийд: Сърце на шампион".

Най-добра актриса в поддържаща роля

Номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля са Джейн Фонда за "Младост", Дженифър Джейсън Лий за "Омразната осморка", Хелън Мирън за "Тръмбо", Алисия Викандер за "Ex Machina: Бог от машината" и Кейт Уинслет за "Стив Джобс".

ТЕЛЕВИЗИЯ

Първенец по номинации - с осем на брой, надделявайки над традиционните телевизионни и кабелни мрежи, е стрийминг платформата Нетфликс.

Най-добра телевизионна драма

Сериалите "Империя", "Игра на тронове", "Господин Робот", "Наркотици" и "Друговремец" получиха номинации за Златен глобус в категорията за най-добра телевизионна драма, предаде Асошиейтед прес.

Най-добра телевизионна комедия

В категорията за най-добра телевизионна комедия са номинирани сериалите "Casual", "Моцарт в джунглата", "Оранжевото е новото черно", "Силициевата долина", "Транс родител" и "Вице".

Най-добър актьор в телевизионна драма

С номинации за най-добър актьор в телевизионна драма са Джон Хам за "Момчетата от Медисън авеню", Рами Малек за "Господин Робот", Вагнер Моура за "Наркотици", Боб Одънкърк за "Обадете са на Сол" и Лив Шрайбър за "Рей Донован".

Най-добра актриса в телевизионна драма

В категорията за най-добра актриса в телевизионна драма са номинирани Кайтриона Балфе за "Друговремец", Вайола Дейвис за "Как да ни се размине убийство", Ева Грийн за "Викторианска готика", Тараджи П. Хенсън за "Империя" и Робин Райт за "Къща от карти".

Най-добър актьор в телевизионна комедия

Носителят на приза за най-добър актьор в телевизионна комедия ще бъде избран измежду Азиз Ансари за "Master of None", Роб Лоу за "Grinder", Гаел Гарсия Бернал за "Моцарт в джунглата", Патрик Стюарт за "Шоуто на Блънт" и Джефри Тамбор за "Трансродител".

Най-добра актриса в телевизионна комедия

С номинации за най-добра актриса в телевизионна комедия са Рейчъл Блум за "Шантавата бивша приятелка", Джейми Лий Къртис за "Кралици на виковете", Джулия Луис-Драйфъс за "Вице", Джина Родригес за "Девствената Джейн" и Лили Томлин за "Грейс и Франки".

Най-добър телевизионен филм/минисериал

В категорията за най-добър телевизионен филм/минисериал са номинирани "Американско престъпление", "Американска история на ужасите: Хотел", "Фарго", "Плът и кости" и "Вълци".

Отличията се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд. Церемонията за 73-ите награди Златен глобус ще се състои на 10 януари 2016 г. Водещ на шоуто за четвърти път ще бъде британският комик Рики Джървейс.

Източник: БТА