Въпросът за властта, лидерството и политическите елити винаги е бил актуален. Има политически лидери, които останаха в историята със скандални примери за злоупотреба с властта. Ето кои са те:

Владимир Мечиар

Бившият премиер на Словакия и разузнавателните служби бяха замесени в отвличането на сина на бившия президент Михал Ковач през 1995 г. Случаят така и не беше разкрит изцяло, тъй като Мечиар побърза да обяви амнистия, която на практика преустанови разследването.

Силвио Берлускони

През 2011 година прокуратурата в Милано повдигна обвинение срещу италианския премиер Силвио Берлускони за злоупотреба със служебно положение. Според прокуратурата Берлускони е бил многократно клиент на непълнолетната мароканска проститутка Карима - Руби ел Махруг. Освен това премиерът бе заподозрян, че е използвал служебното си положение, за да освободи Руби, след като е била арестувана за кражба.

Борис Елцин

Борис Елцин е може би най-противоречивият руски управник. Пример за това е случай, в който Елцин напълно пиян е тръгнал само по долни гащи да си хваща такси на Пенсилвания авеню, защото му се било прищяло да хапне пица. Но злоупотребата му с властта се е проявявала в постоянната смяна на министри. Само за 13 месеца петима министри са били освободени от поста си, защото според Елцин „го засенчвали“.

Борис Елцин
Gulliver/Getty Images

Франсоа Оланд

Френският президент скандализира обществото с парите, които е харчил от държавния бюджет за лични облаги. 100 дни след началото на управлението му, журналисти откриха, че е харчил огромни суми за луксозни възглавнички. А през последните дни от мандата му бе разкрито, че е давал по 10 000 за личен фризьор на месец. Заплата, която се е плащала директно от джоба на данъкоплатците.

Франсоа Оланд
Gulliver/Getty Images

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан е запален футболен фен, но често бива критикуван за средствата, които отпуска за футболни стадиони. Пример за това е стадионът „Панчо Арена“, който създаде през 2014 в родното си село. Той има капацитет за 3500, а в селото му живеят едва 1750. Тогава представител на опозицията нарече "Панчо Арена" "паметник на корупцията и мегаломанията".

Виктор Орбан
Gulliver/Getty Images

Ричърд Никсън

През 70-те Белият дом и президента Никсън бяха в открита война с пресата. Говори се, че Ричърд Никсън е поръчал убийството на журналиста Джак Андерсън, който постоянно се е ровил в живота му.

Ричърд Никсън
Gulliver/Getty Images

Джордж Озбърн

Бившия канцлер на Великобритания е обвинен в използване на властта си при изграждането на железопътен път. Говори се, че в плана е било записано, че линията, ще преминава около квартала, в който живее. Но Озбърн се е намесил, тъй като кварталът е щял да стане твърде шумен за него и богатите му съседи. Самият той твърди, че няма нищо общо, но запознати със случая силно се съмняват.

Джордж Озбърн
Gulliver/Getty Images


И още:

Диктаторът, който има свой собствен интернет и часова зона

Вижте кои са най-лудите и безумни президенти

Когато световните лидери се превърнат в муза за зевзеците (СНИМКИ)

Световни лидери и техните половинки (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук