Оскар 2010: The hurt locker отвя най-касовия филм Аватар
Оскар 2010: The hurt locker отвя най-касовия филм Аватар / снимки: Reuters
Оскар 2010: "The hurt locker" отвя най-касовия филм "Аватар"
26738
Оскар 2010: "The hurt locker" отвя най-касовия филм "Аватар"
  • Оскар 2010: "The hurt locker" отвя най-касовия филм "Аватар"

"The hurt locker" на Катрин Бигълоу спечели шест награди "Оскар", сред които за най-добър филм и режисьор, с което буквално отвя основния си конкурент в състезанието "Аватар" на Джеймс Камерън. Най-престижните отличия в света на киното бяха връчени тази нощ на церемония в "Кодак Тийтър" в Лос Анджелис. Филмът, разказващ за отряд от американската армия, който обезврежда бомби в Ирак, е по-добър в сравнение с най-касовия на всички времена и още осем други заглавия, според Американската киноакадемия. Катрин Бигълоу стана първата жена, носител на "Оскар" за режисура в цялата история на наградите.

"The hurt locker" и "Аватар" имаха по 9 номинации за престижните награди. Режисьорите им и бивши съпрузи Катрин Бигълоу и Джеймс Камерън за първи път се изправиха в директна битка, която завърши в полза на дамата. Най-касовият филм на всички времена остана само с три Оскара - за сценография, операторско майсторско и визуални ефекти. Лентата за войната в Ирак отнесе шест - за най-добър филм и режисьор, оригинален сценарий, монтаж, звук и звуков монтаж. Първата жена, носител на "Оскар" за режисура Катрин Бигълоу, пожела да посвети наградата си на всички жени и мъже от армията, които всекидневно рискуват живота си в Ирак, Афганистан и на други места по света.

Оскар 2010 "The hurt locker" отвя найкасовия филм "Аватар"
netinfo

За първи път в 23-годишната си кариера Сандра Бълок беше номинирана и отличена от Американската киноакадемия с "Оскар" за най-добра актриса. Той е за ролята й в "Сляпата страна". Само 24 часа по-рано Бълок беше обявена и за най-лошата актриса, но според раздаващите наградите "Златна малинка".

При мъжете победителят се казва Джеф Бриджис. И за него Оскарът е първи, макар досега да е имал четири номинаци. Наградата е за ролята му в "Лудо сърце". Бриджис пожела да я посвети на своите родители.

Оскар 2010 "The hurt locker" отвя найкасовия филм "Аватар"
netinfo

В категорията поддържаща женска роля "Оскар" беше връчен на Моник за "Скъпоценна", а наградата за поддържаща мъжка роля отиде при Кристоф Валц за "Гадни копилета".

"В небето" е най-добрата анимация, според Американската киноакадемия. Филмчето на "Пиксар" е с "Оскар" и за музика. 

Лента от Аржентина получи наградата за най-добър чуждоезичен филм. Академията пренебрегна сочените за фаворити "Бялата лента" на Михаел Ханеке /Германия/ и "Пророк" на Жак Одиар /Франция/. "Тайната на техните очи", криминална история за опита да се разкрие едно убийство извършено преди 30 години, е най-касовият филм в Аржентина за 2009 г.

Церемонията по раздаването на наградите "Оскар" 2010 няма да влезе в списъка с най-интересните, правени досега. Макар че Американската киноакадемия заложи на двама водещи, Стив Мартин и Алек Болдуин, шоуто не беше на нивото на миналогодишното например, водено от Хю Джакмън. Един от малкото любопитни моменти тази година беше свързан с представянето на номинираните за най-добър грим във филм. Актьорът Бен Стилър обяви победителя, облечен като герой от "Аватар", с което разсмя цялата зала.

Оскар 2010 "The hurt locker" отвя найкасовия филм "Аватар"
netinfo

Тази година на червения килим дамите най-после бяха забравили за традиционно черните и червени рокли, които обличат в нощта на Оскарите. Разнообразието от цветове беше огромно - от чисто бяло и бежово през розово, лилаво, оранжево, жълто до бордо.

Хелън Мирън и Катрин Бигълоу бяха сред най-елегантните със своите сиво-сребристи рокли. На сатенена дълга пола и бюстие в сребристо беше заложила и Кейт Уинслет. Бяло беше избрала Мерил Стрийп. Актрисата Маги Джиленхол събираше погледите с изключително оригинална синя рокля с тропически мотиви. Любопитен модел на Прада, макар и в черен цвят, беше избрала и Кери Мълиган. Не по-малко интересна беше и роклята с шлейф на Сандра Бълок.

Оскар 2010 "The hurt locker" отвя найкасовия филм "Аватар"
netinfo

Звездната двойка Анджелина Джоли и Брат Пит не присъства в "Кодак Тийтър". Причината за това по никакъв начин не се крие в слуховете, че двамата предстои да се разделят. След като официално опровергаха тази информация Джоли и Пит вече на няколко пъти бяха снимани заедно с децата си във Венеция и Париж. Те са в Европа заради ангажиментите на актрисата към снимките на филма "Туристът", в който си партнира с Джони Деп.