Организираха пищна сватба... за врабчета
Организираха пищна сватба... за врабчета / Thinkstock/Getty Images

Хиляди жители на село в Северна Индия са присъствали на пищна сватбена церемония, организирана за две врабчета, предаде ДПА.

Целта на бракосъчетанието на пернатите е била да се насочи вниманието към опазването на някога масово разпространения им вид.

Сватбата през уикенда в село Моханпур, щата Утар Прадеш, е изобилствала от брачни ритуали, сред които пристигането на младоженеца, врабец на име Чунмун, на кон. Чунмун, носен от местен жител, е бил начело на процесия от 11 коня, придвижила се до булката Гаурия, докато селяните танцували и пеели.

Пернатата двойка по традиция е обиколила седем пъти свещен огън. Според обичаите главата на булката е била боядисана в яркочервено, а на шията й е бил завързан свещен наниз като потвърждение на брачния съюз.

Жителите на Моханпур са дали обет да подкрепят и пазят "булката, младоженеца и целия им вид" и да поставят зърна и вода на покривите на домовете си.

Според природозащитниците популацията на врабчетата в Индия е намаляла с близо 50 процента през изминалите 25 години. Сред причините за намаляването на броя на птиците са унищожаването на хабитатите им и загубата на растителност и потенциални кътчета за размножаване.

Източник: БТА