Ниските мъже живеят по-дълго
Ниските мъже живеят по-дълго / снимка: morguefile.com

Проучване сред 8000 мъже показва, че по-ниските господа живеят по-дълго.
Изследването е проведено от американски учени, които предполагат, че ниският ръст може би е свързан с ген, свързан с дълголетието. Защитна форма на гена, наречен FOXO3, води до по-малък размер на тялото по време на ранното развитие и вероятно до по-дълъг живот.

Ниските мъже са склонни към по-ниски нива на инсулин в кръвта, рискът от развитие на рак при тях също е по-малък.

„Разделихме хората на две групи: тези с височина 157 см и по-ниски, и такива с височина 162 см и нагоре. Хората с височина под 157 см живеят по-дълго. Колкото по-висок ставаш, толкова по-кратък живот имаш”, казва проф. Брадли Уилкокс от Университета в Хаваи.

Изследването е проведено сред 8000 американци с японски корени, родени межди 1900 и 1919 г., отбелязва БГНЕС. Според проф. Уилкокс, резултатите не са категорични, но показват силна връзка между височината и дълголетието.

„Изследването показва за първи път, че размерът на тялото е свързан с гена FOXO3. Познаваме моделите на остаряване при животните, но не и при хората. Подобен или по-различен вариант на този ген има при мишките, кръглите червеи, мухите, дори при дрождите. Този ген е важен за дълголетието на всички тези видове”, казва проф. Уилкокс.

Около 1200 мъже, участвали в изследването, са доживели до 90 или 100 години. Близо 250 души от тях са живи и днес.