Не ме разбра на Рафи - Великият Гетсби и парти през 30-те години
Не ме разбра на Рафи - Великият Гетсби и парти през 30-те години / снимка: БГНЕС

Рафи Бохосян стана известен като победител в първото издание на X Factor през 2011 година. Младият изпълнител вече приключи работата по най-новото си видео "Не ме разбра". Зад музиката стоят още Борислав Бояджиев - Bor4e и Светлин Къслев, аранжиментът е на DJ Bor4e, а над римите са работили, освен Рафи и Ивайло Вълчев и Георги Николов. На Рафи му предстои да учи в Англия, но той смята, че има още какво да даде на българската сцена. Той сподели, че не иска да е просто изпълнител, който е дошъл и си е заминал. А след 10 години вижда себе си с 2-3 албума с качествени песни, собствен бизнес и семейство.

Рафи беше гост в предаването на Ники Кънчев по Дарик.


Рафи, какво правиш? Къде ти е гласчето?

Гласчето остана по концерти. Напоследък доста пея. Когато се изморявам по участия... Няма как.

Акцент на гостуването ти е парчето" Не ме разбра". Но да ни кажеш, че след 4D, ще има 4D 2

Абсолютно.

Зимна тематика ли?

Зимна тематика и то доста лежерно парче, което да си седнеш, да те топли печката или камината и да си го слушаш с кеф... Много положително парче.

Текстът готов ли е, започнахте ли го?

Текстът е почти готов, дори Лео си записа нещата, преди да влезе в Къщата. Така че сме почти на финалната права.

Какъв е принципът на работа в 4D ? Всеки си пише неговите текстове или?

Първо, чакаме бате Пешо да ни даде музиката. Като даде музиката, започваме. Део винаги е пръв, след това започва Лео, Играта. Мен ме чакат накрая за припева.

Ти си единственият, който може да пее обаче, от всички тези юнаци.

Има го това.

4D 2, кога? Декември, по Коледа?

Надявам се да излезе преди Нова година, ако не, веднага след Нова година пускаме.

Браво, много продуктивен си. Рафи, колко парчета заби досега?

Трета песен е досега "Не ме разбра". Надявам се до лятото вече да станат поне 5-6.

Гониш ли албум или не ти е фикс идея?

Албум по-скоро не. Нека да направя песните и тогава ще го мислим.

Да говорим за новото парче "Не ме разбра". Гледах клипа, напомня ми 30-те години, парти, Великият Гетсби.

Това беше идеята. Напоследък много се разшумя покрай филма "Великият Гетсби", новата версия, и решихме да направим нещо подобно. Пробвахме, стана, вкарахме ретро звучене, суинг звучене. Решихме и клипа да го направим по същият начин, което беше наистина една доста мащабна продукция. Доста интересно се получи.

Първо, за самото парче. Кои са авторите?

Авторите на музиката са Борислав Бояджиев - Bor4e, Светлин Къслев. Текстът е на Ивайло Вълчев и на Георги Николов, като и в текста, и в музиката има и мое участие.

Какво е твоето участие?

Моето участие в музиката е изцяло кантото, а от текста доста голяма част.

Bor4e е супер. Той е синът на Румен Бояджиев от ФСБ, Къслев пък се реализира около Боневи - момичетата, Румънеца и Енчев.

Със Светльо Къслев даже работим по нова песен, с Борче също продължаваме да бачкаме. Намерихме се. Чисто творчески си паснахме. И мисля, че ще има още какво да дадем.

За видеоклипа? Много бляскав, ретро.

Само благодарности на Димитър Гочев, понеже той беше режисьор на видеото.

И продуцент и оператор на филма "Мисия Лондон" и на много клипове.

Той рядко се навива да снима клип, но му хареса идеята и се нави.

Плати му много, ти си арменец?

Даваме покана за първия ред в театъра и готово. Най сложното нещо беше да се съберем.

Снимките?

Снимките бяха в два клуба в София. По-трудното беше да съберем хората за клипа. И танцьори имаше около 5 различни формации, които участваха. И придадоха различното виждане на нещата за тази ретро част и за новата част на клипа.

Има висш пилотаж откъм танци. Това са хора, които са участвали във Vip Dance, Dancing Stars или?

Даже хореографи, които са били в тези предавания. И отделно от това, моите танцьори, които танцуват с мен по концерти.

Даде на тези хореографи парчето да го чуят, да измислят танците?

Не, всъщност ги изненадах. Казах им, че искам всичко да го направят на място, да е малко импровизирано, за да можем да пресъздадем все едно правим истинско парти. И на хората, които бяха облечени в стила на 30-те, казах да дойдат с приятели, все едно са компании. Все едно са на парти да се забавляват.

Добре, видяха обстановката, видяха с колко място разполагат, че ти си от едната страна, другият герой от другата. И те трябваше да се вместят точно?

Казах им: Пускаме песента, въртим я 10 пъти ако трябва, но вие през цялото време искам да се забавлявате, без значение какво правите.

И после избрахте най-готините?

После избрахме най-доброто. И така се получават нещата.

Изглежда скъпо, изглежда готино. Кой даде идеята?

Идеята хрумна докато си гледах различни клипове и различни неща. Наистина много се запалих по това нещо - да се връща назад във времето, тъй като има доста добри неща от тези години. И е стил.

Къде могат да го гледат?

В YouTube, във vbox7, и във Фейсбук страницата ми също е качено видеото.

На кого от участниците в новия X Factor симпатизираш?

Няма да споменавам имена конкретно, но като цяло ми харесва това, че форматът отново действа с пълна сила, правят невероятни изпълнения на сцената. Но това, което ми е пожелание към всички участници, които сега излизат и ще продължат нататък е просто да се запазят такива, каквито са. Да не се увличат по славата, която ще ги хване. Защото тя много бързо идва и много бързо си отива. Просто трябва да се пазят и да се държат като нормални хора.

Поддържаш ли връзка с конкурентите ти от предишния X Factor

Да, ние сме си приятели. С повечето пеем постоянно по концерти - Ангел, Моисей, Боги, Сани. Ето Джийсън сега няма как да го чуваме. Като цяло сме в много добри отношения.

Имаше ли някой, но който възлагаше повече надежда, пък сега не го виждаш, не се реализира. Кой може да гръмне, извън тези?

Извън тези? Има един човек, който подценяваха доста, но той излезе пръв - Влади Зомбори. Той беше първият изгонен от X Factor, но аз мен той е един от най-качествените изпълнители от формата тогава. За мен е един доста добър актьор, койот играе в Малък градски театър "Зад канала".

Знам, че си много активен като гражданин, не ти се живее в подобна държава?

Има го това нещо.

Имаше възможност да учиш в Лондон, не отиде. На кръстопът ли си?

Заминаването за Англия има една причина и това е, че може би още нищо не съм направил на българската сцена. Имам много да дам още. И докато не го направя, докато не кажа: ето, оставил съм нещо зад себе си, тогава вече мога да замина. Иначе ще замина и просто ще съм един изпълнител, който е дошъл и си е заминал.

А там, какво? Кариера?

Там ще започна да уча, а пък кариерата вече там е много голям късмет, понеже тук, колкото сме като население, там е още 5-6 пъти повече. Шансът е много по-малък да се развиете там. Там е основната част на музикалният бизнес.

Ти тук го превзе шоу бизнеса с един шут.

Надявам се и там да успея.

Как се виждаш след 10 години? Ти си ми казвал, че музиката си е музика, но искаш по-сериозни неща да правиш в живота.

След 10 години искам да имам зад гърба си албуми - 2-3 албума с качествени песни, които са станали хитове. Освен това да имам бизнес, който да е мой собствен, аз сам да го развивам и да съм го докарал до това положение, и просто да съм един щастлив човек със семейство.