/ ThinkStock/Getty Images
Домът има 4 стени, прозорци, врата, покрив и комин, но е невидим с невъоръжено око - най-малката къща в света е с размери няколко микрона и определя нови лимити за изключително малките неща, предаде Франс прес.

Как млада двойка си построи малка къщичка на мечтите? (СНИМКИ)

Става въпрос за проучване на лаборатория на Френския център за научни изследвания в Безансон, Източна Франция, което е достойно да наследи традициите на този град в часовникарството. Построената микроскопична къща е широка 10 микрона, дълга 20 микрона и висока 15 микрона. "Размерите й са по-малки от тези на човешки косъм - заяви един от създателите й Жан-Ив Рош. - Така се определят нови лимити за прецизност и размери на обекти."

Тъмната тайна зад най-скъпото имение в Германия

"Никой друг не може да сглоби въпросната микроскопична къща поради изискваната за целта прецизност", поясни заместник-ръководителят на лабораторията Микаел Готие.

Изумителна къща в Маями: Река свързва стаи (СНИМКИ)

Микрокъщата е построена във вакуумна камера с обем 60 куб.см в лабораторията. Във вакуумната камера има електронен микроскоп, който може да увеличи 1 милион пъти наблюдавания обект, йонно оръдие с роля на горелка и робот, който се използва за преместване на части от къщата.

Как тричленно семейство живее в къща с размер четири на четири метра (ВИДЕО)


Кой е собственикът на най-скъпия имот в света?

Учените управляват робота и йонното оръдие посредством компютър, инстралиран близо до вакуумната камера
. Йонното оръдие изрязва шаблон на къщата върху стъклена мембрана с дебелина 1,2 микрона (1 микрон = една хилядна част от милиметъра), преди да отбележи гънките в основите на стените, които сами "се изправят", без човешка намеса. Впоследствие се добавят покривът и коминът.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА