Мотоциклетизмът удължавал живота
Мотоциклетизмът удължавал живота / снимкa: www.sxc.hu

Карането на мотоциклет помага на хората да останат по-дълго млади, тъй като засилва мозъчната им дейност, казва учен, който се позовава на ново научно изследване.

 

Мозъкът на хората се активизира докато карат мотор от части, защото това изисква повишено внимание, съобщи Риута Кавашима след като изследователският му екип и компанията Ямаха Мотор осъществили поредица от експерименти, в които участвали мъже на средна възраст. Кавашима е създател на софтуера "Brain Training", който включва тестове и други игри и присъства в конзолата на играта "Нинтендо DS" под наименованието "Brain Age".

 

Кавашима, който също е запален любител на мотоциклетите, се позовава на ново проучване, осъществено от Ямаха и университета Тохоку, в който той работи. В единия от експериментите участвали 22 мъже, всички на възраст от 40 до 50 години, които имали право да карат мотоциклет, но не го правели от поне десет години. Те били разделени на случаен принцип в две групи. Участниците в едната група били помолени отново да започнат да карат мотор в продължение на два месеца, а участниците в другата група трябвало да продължат да карат колело или кола. "Участниците, които карали мотоциклет, показаха по-високи резултати на тестовете", съобщи Кавашима.

 

При друг тест, който изисквал мъжете да запомнят поредица от числа в обратен ред, резултатите на каращите мотор се повишили с 50% за два месеца, а на останалите леко се влошили. Освен това любителите на моторите правят по-малко грешки на работното място и са по-щастливи.