/ / iStock/Getty Images
Казваме, че кучето е най-добрият приятел на човека, но по-правилно би било да го наречем най-верния другар на жената, пише в. "Дейли мейл".

Специалисти от Вашингтонския университет установиха, че дамите са играли ключова роля за приобщаването на шаровците към човешкото общество.

Почина най-високото куче в света (СНИМКИ)

Жените първи започнали да се отнасят с любов към кучетата и да им дават имена. Американските специалисти изучили писмени документи, оставени от антрополози от целия свят. Те открили прилики в традиционните общества, в които жените били по-свързани с кучетата. По такъв начин хората ставали по-полезни за четириногите. Колкото дамите в ранните етапи от историята се сближавали повече с кучетата, толкова те ставали част от семейството. Така кучетата с времето получавали своите имена, благодарение на нежния пол, и им било позволено да спят в кревата на господарите си.

iStock/Getty Images

Според автора на проучването Джейми Чембърс, решаваща роля за приобщаване на кучета са играли домът, ловът и ...полът на полагащите за тях грижи. Чембърс и колегите му анализирали хиляди препратки към кучета в 844 етнографски труда относно 144 племенни общности по света. От тях става видно, че представителките на нежния пол са били "посланиците" на кучетата за привличането им в човешкото общество.

Постепенно кучетата били възприемани като членове на семейството заради тяхната полезност. Впоследствие била оценен и характерът им, получавали са имена в зависимост от него, били са оплаквани като хора, когато починат. Но особено се сближили хората с кучетата по време на лов, когато четириногите се оказали незаменими помощници. Те увеличавали шансовете за оцеляване на общността и окончателно се еманципирали.
БТА