Кой ще наследи пророка Паул на Мондиала?
Кой ще наследи пророка Паул на Мондиала? / снимка: Guliver/Getty Images

Футболният пророк, октоподът Паул, предсказал успешно победата на Испания срещу Холандия на финала на Мондиала през 2010 г., липсва на футболните среди седмица след началото на старта на новия шампионат в Бразилия. Множество животинки, обявени за достойни наследници на Паул, така и не могат да се справят с трудната задача, отбелязва Ройтерс.

Паул почина от естествена смърт в аквариума в Оберхаузен, в Германия, няколко месеца след края на Мондиала преди 4 години.

Провъзгласеният за наследник на Паул - Флопси, кенгурото от австралийски зоопарк, се издъни, когато прогнозира, че Австралия ще победи Холандия и че Португалия ще надделее над Германия. Холандия би Австралия с 3:2, а Германия смаза Португалия с 4:0.

Сингапурският дълкоопашат папагал Мани, който едно време беше съперник на Паул по правене на футболни прогнози, засега си мълчи.

Живеещото в Берн морско свинче Мадам Шива позна, че Швейцария ще победи Еквадор /2:1/, но после допусна огромна грешка като прогнозира победа на Швейцария и над Франция. Французите разгромиха швейцарците с 5:2. Германците се опитаха да заменят Паул с костенурка от Шлезвиг-Холщайн, с пингвина Роланд от Бранденбург, с
броненосците Така и Флиц от Ерфурт и Хемниц, със слоницата Нели и с видрата Ферет от Саксония, но нищо не се получи.

Пиранята Пеле направи три добри прогнози за британския в. "Сън", преди да допусне гаф и да прогнозира, че Англия, която вече е елиминирата, ще прегази Италия на първия си мач на Мондиала в Манаус, а всъщност резултатът беше 2:1 за Италия.

Засега най-добре се представя Голямата глава, бразилска костенурака от село Прая ду Форте. Тя прогнозира победа на Бразилия над Хърватия миналия четвъртък /3:1/, но е все още прекалено рано да се каже дали ще продължи да отгатва и в бъдеще. Прогнозите си Голямата глава прави като избира между две предложени й за ядене риби, върху които е прикрепено знамето на съответния отбор. Която риба изяде Голямата глава, това е нейният избор за победител на мача.

И докато животните все още не могат да се справят с прогнозите, достоен наследник на Паул се очертава да бъде 37-годишният южнокореец Ли Йон-пьо. Той е бивш футболист в отбори като Тотнам хотспър и ПСВ Айндховен и настоящ консултант
на държавната южнокорейска телевизия, пише в. "Фигаро". Ли засега прави много добри прогнози.

Още на 25 май в той каза, че Мондиалът ще е оглушителен провал за Испания и прогнозира, че Испания ще изгуби от Чили. Това се случи по-рано тази седмица, когато Чили победи Испания с 2:0 и я елиминира от шампионата. Ли прогнозира още, че Кот д'Ивоар ще победи Япония и че Италия ще победи Англия с 2:1.

Бившият футболист убеди и най-големите скептици, когато каза, че ако корейците издържат пред руснаците до 70-ата минута, те ще имат шансове и именно в 68-ата минута Корея изравни срещу Русия с 1:1.

Източник: БТА