Идва София филм фест №15
Идва София филм фест №15 / София филм фест
Идва София филм фест № 15
37432
Идва София филм фест № 15
Идва София филм фест № 15
  • Идва София филм фест № 15
  • Идва София филм фест № 15

Наближава 15-тото издание на един от най-качествените фестивали у нас - София филм фест. Той ще започне на 4 март и ще продължи до 13 март. В рамките на него ще бъдат показани около 100 игрални, 30 документални и над 70 късометражни филма. Чуждестранните гости ще са повече от 200.

Тепърва организаторите на културното събитие ще дават повече подробности за него. Във вторник беше първата пресконференция, посветена на фестивала - какво знаем дотук за него разказва артистичният му директор Стефан Китанов.

Филмите се селектират много внимателно в продължение на 12 месеца. Ние още не сме приключили с подреждането на програмата, продължаваме да избираме, защото искаме да подберем най-важното и най-качественото. Много държа българската публика да гледа българските филми. Ще има около 10 заглавия, ще спомена само три от тях, и трите са дебюти. Това са "Подслон" на Драгомир Шолев, "Тилт" на Виктор Чучков-син, които са в международния конкурс, и "Лора от сутрин до вечер" на Димитър Коцев-Шошо с участието на Милена Николова-Миленита.



Кажете няколко от филмите, включени в програмата, които вече взеха награди от най-престижните световни кинофестивали?

Специално искам да отбележа филма "Цирк Колумбия" на Данис Танович, той самият ще бъде гост на фестивала и ще връчи наградата за най-добър балкански филм. След церемонията ще бъде показан този негов филм, в който главната роля се изпълнява от Мики Манойлович. Заедно с "Ничия земя" това е най-добрият филм на Данис Танович. Още едно име - Фридрик Тор Фридриксон - най-известният исландски режисьор, той ще бъде председател на международното жури. В София ще покаже своя "Мама Гого", който беше исландското предложения за номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм. Сред филмите, които са печелили най-големите призове от фестивали през миналата година, искам да спомена "Мед" на Семих Капланоглу, който спечели в Берлин "Златната мечка", "Чичо Бунми си спомня предишните животи" - това е филм, който спечели "Златна палма" в Кан. Също така "Даровете на зимата", който спечели в Сънданс, а филмът, който спечели специалната награда на журито в Берлин е „Ако искам да свирна, ще свирна" на румънския режисьор Флорин Сербан.

София филм фест е един от първите фестивали, на които ще бъде показан т. нар изгубен филм за музиканта, а и не само музикант, Ленард Коен. Той се казва "Bird on a wire". Как този филм стигна до вас и каква е неговата история?

Аз съм в течение на тази история, защото 1993 година гледах филма в Лондон, на една специална панорама на рокфилми. След това той изчезна. Дълго време сме правили опити да го покажем в София, но копие от него така и не се намери. Освен това се оказа, че копието, което аз съм гледал в Лондон, всъщност е дело на продуцентите, а не на режисьора Тони Палмър. Те са включили едва 50-60% от оригиналния материал в този филм и са направили някаква своя версия. Преди няколко години Тони Палмър придоби правата върху лентата, откри оригиналния материал и направи своята версия, която ще имаме удоволствие да видим на София филм фест. Филмът е изключителен, толкова съкровен. Той е от филмите, които стигат до душата на човека. Този филм е страхотно откровение.