Холандци ще помагат на гърците в търсенето на остров Итака
Холандци ще помагат на гърците в търсенето на остров Итака / netinfo

Холандската геоложка компания “Fugro Group” се съгласи да вземе участие в археологически проект за търсене на остров Итака, където е управлявал Одисей, легендарният герой от поемите на Омир.

По-рано се смяташе, че остров Итака в Йонийско море е първообраз на онзи, описан в епическата поема на Омир и на който се завръща Одисей след десетгодишно странстване след края на Троянската война, посочва БГНЕС. Но според мнението на британския археолог Робърт Битълстоун Итака не е отделен остров, а територия, съединила се с остров Кефалиния в резултат на струпване на скали, предизвикано от земетресения.

Теорията обяснява съществуващите несъответствия в описанието на острова в поемата на Омир и остров Итака в Йонийско море. Представители на холандската компания заедно с Битълстоун и гръцката геоложка общност заявиха, че по време на работата си над проекта смятат да използват най-модерно оборудване, използвано в петролната и газодобивната промишленост.

Началото на тригодишния проект е планирано за лятото на 2007 г. За проверка на теорията на британския археолог инженери и геолози ще изследват скалите, където вероятно по-рано е съществувал тесен морски канал. Остров Кефалиния е разположен в сеизмично активен район. В неделя там бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,9 бала по скалата на Рихтер.