Хитлер все още почетен гражданин на Гданск
Хитлер все още почетен гражданин на Гданск / netinfo

Покойният германски нацистки диктатор Адолф Хитлер все още фигурира в списъка на почетните граждани на полския град Гданск, предаде Франс прес. Списъкът е публикуван в сайта на гданската община www.gdansk.pl.

В него името на Хитлер е редом с това на неговия най-близък сътрудник Херман Гьоринг.

Списъкът е разделен на няколко части, съответстващи на няколко исторически периода. В него фигурират и имената на настоящия американски президент Джордж Буш, на покойния американски президент Роналд Рейгън, на лидера на полския синдикат "Солидарност" и бивш полски президент Лех Валенса, на бившия британски премиер Маргарет Тачър, на Нобеловия лауреат за литература Гюнтер Грас и други, пише БТА.

Според кметството на града още през 1945 г. полски указ е обявил за невалидни всички предходни нормативни актове, които предоставят почетно гражданство на нацистки представители. Името на Хитлер в списъка на почетните граждани на Гданск фигурира не защото той е почетен гражданин, а защото става дума за исторически факт относно даден период от историята на града, през който диктаторът е бил почетен гражданин.

Преди броени дни германският град Бад Доберан, където през юни ще се състои срещата на върха на държавите от групата Г-8 отне почетното гражданство на Хитлер.